Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Znak vremena: Googleovo pretraživanje za pojam ’3. svjetski rat’ je na povijesnim razinama

Znak vremena: Googleovo pretraživanje za pojam ’3. svjetski rat’ je na povijesnim razinama

google-pretrazicanjeKao daljnji dokaz da se Sjedinjene Države opasno približavaju ka oružanom sukobu sa Rusijom, Kine i Irana, pojam „3. reći svjetski rat” koji se pretražuje u tražilicama na internetu je na najvišim razinama u povijesti

Google je počeo pratiti trendove u 2004. Od tog vremena, pojam nije privlačio veliki dio svjetske pozornosti, s izuzetkom u godinama 2006, 2015 i sada, 2017. godine.

Interes za pojam „World war 3” imao je prvi je vrhunac 2006. godine, kada je suverena država Izrael bila u okršajima sa Hezbolahom, palestinskom skupinom koju neki uspoređuju i sa terorističkom organizacijom.

Tada je taj okršaj nazvan “rat Izrael-Hezbolah” 2006. godine. Nakon što je otrpio napad projektila Hezbollahovih vojnika, Izrael je uzvratio i završio rat poharajući mnoge dijelove Libanona iz kojih su mnogi od napada bili namješteni.

Interes za „World war 3” je ponovo dosegnuo vrhunac u studenom 2015. Tada se ruski zrakoplov Metrojet let 9268 srušio se u egipatskoj pustinji Sharm el Sheikh. Ono što se u početku smatralo tragičnom nesrećom, ubrzo se razvilo u prividni čin terorizma.

Kasnije je Islamska država (ISIS) preuzela je odgovornost za napad. Uz pomoć limenke gaziranog pića u kojoj je bila bomba srušili su putnički zrakoplov, poginulo je svih 224 putnika i članova posade.

Sada, u 2017., izraz „World war 3” je ponovo dosegnuo vrhunac među korisnicima interneta.

No, ovaj put, interes svih prethodnih godina je poput patuljka uspoređujući interes ovog pojma upravo sada.

Google opisuje svoj sustav ocjenjivanja pojma pretraživanja na sljedeći način: „Brojevi predstavljaju interes pretraživanja u odnosu na najvišu točku na grafikonu za određenu regiju i vrijeme. Vrijednost od 100 je vrhunac popularnosti za traženi pojam. Vrijednost od 50 znači da je termin je upola popularan. Isto tako rezultat od 0 znači je pojam manje od 1% popularan.”

Trenutno u 2017, pojam je na 100. U 2015. bilo je na 69, a 2006. godine je bio na 40.

Administracija predsjednika Donald Trumpa, nezadovoljna kako se Rusija odnosi prema ISIS-u, sirijskim pobunjenicima, i drugima, odlučila je prošlog tjedna pokrenuti baraž krstarećih raketa prema Siriji kao „simbolični” prigovor na nedokazai kemijski napad na civile.

Trump, koji je obećao više puta da nikada neće ići u Siriju, i čekao samo 77 dana prije nego je upalio fitilj koji bi mogao biti potencijalni okidač, prema nekima i u skadu sa Googleom, za 3. Svjetski rat.

Iako je SAD bombardirala Siriju već više od tri godine – ubijajući bezbroj civila u tom procesu – ovo je prvi puta da je Bijela kuća naredila vojnu akciju protiv snaga odanih sirijskom predsjedniku, Bashar al-Assadu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,