Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NOVI BIZNIS U MAKEDONIJI: U Ohridu LEGALNO niču polja marihuane za proizvodnju ulja od kanabisa

NOVI BIZNIS U MAKEDONIJI: U Ohridu LEGALNO niču polja marihuane za proizvodnju ulja od kanabisa

ohrid-marihuanaAmerička tvrtka otvorila je u Ohridu pogon za uzgajanje konoplje i proizvodnju ulja od kanabisa za medicinske potrebe, prenijeli su lokalni mediji

Kako je priopćeno, u pogonu koji se nalazi u krugu nekadašnje tvornice “Ohis” već radi 15 radnika, a plan je da do kraja godine bude zaposleno 50, a u sljedećih pet godina 200 radnika.

Objekt površine 2.000 četvornih metara je u potpunosti renoviran kako bi postao prvi moderni pogon u Makedoniji s licencom za uzgajanje medicinskog kanabisa i izvoz ulja od kanabisa u zemlje Europe.

“Samo nekoliko zemalja na svijetu ima zakonsko pravo da uzgaja i izvozi medicinski kanabis, a sada je Makedonija jedna od njih i to nas čini novom destinacijom za ovu brzorastuću industriju”, rekao je makedonski ministar bez portfelja Jerry Naumov.

Ministar zdravstva Makedonije Nikola Todorov je istaknuo da otvaranjem pogona u Ohridu Makedonija postavlja temelj za uzgajanje kanabisa za medicinske svrhe.

Kompanija čiji je jedan od osnivača Makedonac koji živi u SAD, navela je da planira proizvoditi 20 različitih proizvoda od kanabisa, ovisno o potrebama makedonskog i europskog tržišta, a očekuje se da prvi proizvod ima krajem kolovoza.

Todorov je istaknuo da je, pored te tvrtke, još nekoliko tvrtki podnijelo zahtjeve za dobivanje dozvole za uzgajanje konoplje za medicinske svrhe, kao i da je za jednu od njih postupak izdavanja dozvole u finalnoj fazi.

U Makedoniji je zakonom dopuštena proizvodnja i prodaja proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, a do sada je prodano oko 10.000 pakiranja ulja, supozitorija i masti napravljenih u skopskoj tvornici Replek, koji se izdaju bez recepta.
 

 
(kurir.rs)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,