Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » GlaxoSmithKline: Antidepresivi povećavaju rizik od samoubojstva za ‘viÅ¡e od 800 posto’

GlaxoSmithKline: Antidepresivi povećavaju rizik od samoubojstva za ‘viÅ¡e od 800 posto’

antidepresiv-samoubojstvoFDA i Velike farmaceutske kompanije su priznali da antidepresivi povećavaju rizik od samoubojstva za više od 800%, prema sudskim dokumentima u procesu protiv kompanije GlaxoSmithKline

Tužba koju je podigla udovica iz države Illinois protiv farmaceutskog giganta GlaxoSmithKline (GSK) nastoji pokazat da je ta kompanija bila odgovorna za neoznaÄavanje potencijalno fatalnih nuspojava kod svojeg svjetski poznatog antidepresiva, piÅ¡e YNW.

Paroksetin (obiÄno poznat kao “Paxil”) je popularni antidepresiv i anti-anksiozni lijek u klasi lijekova poznatih kao selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI).

Od 2012. godine udovica Wendy Dolin je u sudskoj borbi protiv protiv GSK nakon samoubojstva njezinog supruga, Stewart Dolina.

Wendy kaže da je u ljeto 2010. godine, Stewartu propisana generiÄka verzija Paxila za anksioznost. Prema Wendy, Stewart Dolin se žalo da je postao sve zabrinutiji i uznemireniji i nije mogao spavati dok je uzimao “lijek”.

15. srpnja 2010. godine, za manje od tjedan dana nakon poÄetka uzimanja ovog lijeka, Stewart je poÄinio samoubojstvo, bacajući se pod vlak.

Wendy je poÄela potragu za odgovorima za samoubojstvo njezinog supruga i te je saznala da je njezin suprug pokazivao znakove “akatizije”, poremećaja kojeg karakterizira nesposobnost pojedinca da se opusti i mirno sjedi.

U 2012, Wendy je podnijela pravnu tužbu protiv GSK u kojoj je nastojala dokazati da je proizvoÄ‘aÄ odgovoran za smrt njenog supruga.

Tužba je istaknula da je „znanstvenik koji je radio za drugog proizvoÄ‘aÄa SSRI lijekova, Pfizer, napisao u medicinskom Äasopisu iz 1998. da suicidalni impulsi koji proizlaze iz akatizije se mogu objasniti kao osjećaj da je ‘smrt dobrodoÅ¡ao rezultat’ kada se izrazito neugodni simptomi akatizija na vrhu poremećaja već pogorÅ¡aju.

KritiÄni problem u tužbi Wendy Dolin nije sam paroksetin. Nije tajna da su tužbe protiv farmaceutskih tvrtki obiÄno komplicirane u većini sluÄajeva, ali ovaj sluÄaj je posebno znaÄajan kao tragiÄan primjer sive zone odgovornosti kada je pacijentu propisan generiÄki lijek, kao i problemi izmeÄ‘u FDA i farmaceutskih kompanija koji postoje kada su u pitanju objavljivanje sigurnosnih uputstava i naljepnica za pacijente i lijeÄnike.

Važno je razlikovati da Stewart Dolinu nije propisan brand lijeka Paxil, već generiÄki brand paroksetina koji je proizveden od strane druge tvrtke, Mylan. Brent Wisner, odvjetnik Wendy Dolin opisao je problem kao „rupa u odgovornostiâ€, u kojem će generiÄki i izvorni proizvoÄ‘aÄ poreći odgovornost.

GeneriÄki lijekovi su Äesto propisuju umjesto odreÄ‘enih poznatih brandova lijekova, uglavnom zbog manjih troÅ¡kova, jer generiÄki lijekovi koÅ¡taju daleko manje od glavnig lijeka u prosjeku.

Wendy i Wisner tvrde da su upozorenja za lijek koja je dao generiÄki brand „ÄinjeniÄno netoÄna i dovode u zabludu.†U svojoj tužbi, oni tvrde da â€uputstva za paroksetin u trenutku smrti Stewart Dolina nisu upozoravala na povećani rizik suicidalnog ponaÅ¡anja u odraslih unatoÄ GSK-ovim informacijama da je statistiÄki 6,7 ​​puta veći rizik u odrasle osobe.

U stvari, uputstvo je navodilo suprotno – da se rizik suicidalnosti ne povećava iznad dobi od 24. godine starosti. â€Stewart Dolin je bio blizu 57 godina starosti kada je uzimao paroksetin.”

SuÄ‘enje protiv GSK je u tijeku, a oÄekuje se da će trajati nekoliko tjedana. Bob Fiddaman, bloger i autor koji je napisao opsežni blog o svojim vlastitim iskustvima s paroksetinom, je davao dokaze na suÄ‘enju. Fiddaman je napisao „zapanjujuće otkrivenje†22. ožujka:

Odvjetnici koji zastupaju udovicu Wendy Dolin pokazali su da je omjer suicidalnosti u odraslih koji uzimaju Paxil zapanjujućih 8.9, a ne 6.7, kako se ranije tvrdilo od strane Glaxoa. 6,7 brojka je zapanjujuće visoka sama po sebi, ali je omjer 8.9 zastrašujuć!

Svjedok tužitelja, Dr. David Ross, rekao da je ova brojka „zapanjujućaâ€. Ono Å¡to treba zapamtiti je da je GSK-ov razvojni program iz 1989. godine za lijek Paxil rekao da je omjer suicidalnosti bio oko 2.6.

Fiddaman je napisao da je dr Ross, koji je radio za FDA deset godina, ponudio svoje svjedoÄanstvo. Fiddaman istiÄe da je dr. Ross raspravljao o problematiÄnom odnosu FDA i proizvoÄ‘aÄa lijekova. FDA se u velikoj mjeri oslanja na toÄnost podataka koje daju farmaceutske tvrtke, Å¡to je problematiÄno kada tvrtke daju sporne podatake.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , ,