Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ČLAN BILDERBERG GRUPE CARL BILDT: Princip je pucao u Sarajevu, Balkan opet postaje zapaljiv! Sada bi moglo planuti u Skoplju

ČLAN BILDERBERG GRUPE CARL BILDT: Princip je pucao u Sarajevu, Balkan opet postaje zapaljiv! Sada bi moglo planuti u Skoplju

carl-bildt-balkanNekada davno u Sarajevu je Gavrilo Princip pokrenuo svjetski rat kada je ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda. Polako ali sigurno danas regija postaje zapaljiva, a ovog puta iskra bi mogla planuti u Skoplju

Nekadašnji visoki predstavnik EU u BiH Carl Bildt smatra da europski lideri imaju jasan izbor na Balkanu: ili će se baviti tamošnjim problemima ili će čekati da se balkanski problemi počnu baviti njima

Zato Bildt, u autorskom tekstu za internet izdanje Project Syndicate, prelaže da se ubrza proces proširenja i prijema novih članica, te da se program “istočnog partnerstva” EU, zamijeni s “balkanskim partnerstvom” koje će u konačnici dovesti do pristupanja ovih država Uniji.

Autor je svjestan da za to treba vremena, ali ističe da se mora početi raditi odmah.

Za početak, EU može početi posredovati u rješavanju preostalih manjih pitanja međudržavnih granica.

“Istovremeno s ubrzanjem procesa europskih integracija, kako bi se riješio sve opasniji rizik konflikta na Balkanu, EU treba demonstrirati da posjeduje i volju i metode tako što će u regiji poslati svoje borbene grupe da izvode vojne vježbe. To bi poslalo moćnu poruku da njegove vojne snage nisu tigar od papira, te da, osim riječi, ima još potencijala koje može upotrijebiti”, naveo je Bildt, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Bildt kaže da je njegova zabrinutost za Balkan započela kada je tijekom prošlogodišnjeg privatnog boravka u BiH mnogo puta pitan da li će ponovo biti rata.

Ističe, da se ratovi, poput onih prije 27 godina na Balkanu neće ponoviti.

“Situacija danas bitno je drugačija nego što je bila tada. Ali, već smo puno puta u povijesti imali priliku vidjeti kako pojedinac može zametnuti požar koji će biti teško obuzdati. Nekada davno u Sarajevu je Gavrilo Princip pokrenuo svjetski rat kada je ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda. Polako ali sigurno danas regija postaje zapaljiva, a ovog puta iskra bi mogla planuti u Skoplju”, upozorio je Bildt.

On navodi i da su se čelnici Europske unije iznenada probudili s novim realnostima na Balkanu. Na summitu održanom početkom ovog mjeseca oni su, navodi dalje, istaknuli potrebu pojačanog angažmana Unije na Balkanu, ali i potiskivanja Rusije iz te regije.

Bildt dodaje i da je od propasti Otomanskog carstva, Balkan izvor nestabilnosti. Mješovit u vjerskom, nacionalnom, kulturološkom … smislu, koncept stvaranja nacionalnih država doveo je do stalnih nestabilnosti u kojima ratovi i teški zločini, nisu rijetkost.

“Nastanak sedam novih, često međusobno antagonizovanih država, jasno je stavio do znanja da će stabilnost regije ovisiti od novog okvira. Ovog puta on se zove EU. Zahvaljujući vlastitim iskustvima na smirivanju i rješavanju dugogodišnjih nacionalnih sukoba u drugim dijelovima Europe, Unija je dobila zadana povezati Balkan i suzbije nacionalna sukobljavanja”, naveo je.

Podsjeća da je summitu u Solunu 2003. dano je obećanje o pristupanju svih balkanskih država EU. Kako je bilo važno da se takvo obećanje je sada teško održi. Čim su se balkanski problemi umirili, čelnici Unije pretpostavili su da su osigurali mir. Njihovo rutinsko pristupanje Balkanu u suštini je dovelo samo do očuvanja status quo .

Nakon što je Jean Claude Juncker 2014. godine izabran za predsjednika Europske komisije, dao je i izjavu da za vrijeme njegovog mandata neće biti novih proširenja.

“Status quo je potvrđen! Njegova izjava je tehnički bila sasvim ispravna. Ali je politički bila katastrofalna! Kako je svjetlo koje je motiviralo i donosilo reforme, ugašeno, nacionalizam je, kako se i očekivalo, počeo rasti. EU je, u međuvremenu, postala fokusirana na svoje probleme, poput financijske i dužničke krize država članica Unije”, piše dalje Bildt.

Navodeći svoja iskustva kroz funkcije koje je imao u vezi s balkanskim državama, autor ističe da je “jedini put naprijed u tome da Europa pokaže svoju moć”.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,