Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ELEKTRANE BUDUĆNOSTI KOJE STOPIRA NAFTNA INDUSTRIJA: Upoznajte SeaGen podvodne elektrane (VIDEO)

ELEKTRANE BUDUĆNOSTI KOJE STOPIRA NAFTNA INDUSTRIJA: Upoznajte SeaGen podvodne elektrane (VIDEO)

podvodne-turbineZnanstvanici sa Politehničkog instituta Wuster (SAD) tvrde da bi podvodne morske struje mogle proizvesti energiju čija snaga se može može usporediti sa snagom većeg broja nukelarnih elektrana, a futuristički uređaji koji bi se za ovo dobijanje energije koristili u mnogome podsećaju na svemirski brod iz poznatog naučno-fantastičnog serijala “Zvezdane staze”

U pitanju su velike podvodne turbine, čiji bi podvodni “let” po specifičnoj shemi omogućio da se ogromne količine energije koju podvodne struje stvaraju upregnu i iskoriste za dobijanje električne struje, pri čemu bi snaga svakog od ovih podvodnih objakata bila višestruko veća od snage današnjih nuklearnih elektrana.

Prava SeaGen elektrana, snage 1.2MW, se nalazi u vodama Sjevernog Irskog mora. Ova elektrana isporučuje električnu energiju za oko 1500 domaćinstva. Snagu generiraju samo dva velika podvodna rotora koje pokreću struje nastale uslijed plime i oseke.

“Nevidljive pod valovina, vijugajući duž obala i strujeći kroz podvodne kanale, bezbrojne oceanske struje i plimni valovi nose preobilje kinetičke energije”, objašnjava profesor David Olinger sa Politehničkog instituta Wuster.

“Kao što turbine pretvaraju kretanje zraka, odnosno vjetar, u elektricitet, postoji i potencijal da se ovaj praktično neiskorišteni podvodni ‘povjetarac’ pretoči u ogromnu količinu energije”, smatra on.

“Procenjuje se, na primjer, da potencijalna snaga Floridske sruje, koja teče od Meksičkog zaljeva ka Atlantskom oceanu, iznosi 20 gigavata – što je ekvivalent od prilike 10 nuklearnih elektrana.”

Za izradu ovog projekta nedavno je na tri godine dodeljeno 300.000 dolara sredstva američke Nacionalne fondacije za znanost (NSF), a znanstveni tim planira da ta sredstva uloži i u konstruiranje niza “zmajeva” i njihovo testiranje u vodenim tunelima.

Umjesto zraka koji se kreće, ovde imamo vodu koja se kreće, a zmajevi imaju nesavitljiva krila, ali principi koji važe su isti.

Jedna od elektrana od 8 MW nalazi se u Škotskoj, napravljena je 2014.godina. Ova elektrana napaja više od 9 tisuća domaćinstva. Treća elektana se počinje graditi na obalama Walesa, snaga elektane će iznosti 10MW – 5 turbina, što je dovoljno za snabdevanje 10tisuća domaćinstva sa ekološki čistom energijom.

Na elektrani u Walesu bit će upotrebljeni novi rotori promjera 20 metara, ovi rotori predstavljaju novu generaciju tidal turbina.

Prema nekim istraživanjima, moguće je proizvesti i do 800 milijardi KWh na godišnjem nivou u cijelom svetu, što je dovoljno za opskrbu 250 miliona domaćinstava. Svakim danom elektrane se unapređuju i ostvaruju sve bolje rezultate. U 2012.godini u jednom danu je najviše generirano – 22.53 MWh.
 

 

 
(blic.rs,automatika.rs)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,