Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Apple naredio korisnicima da ‘ODMAH NAPRAVE UPDATE’ iPhonea nakon WikiLeaksove šokantne objave

Apple naredio korisnicima da ‘ODMAH NAPRAVE UPDATE’ iPhonea nakon WikiLeaksove šokantne objave

apple-assangeApple poziva korisnike da ažuriraju svoje iPhone uređaje neposredno nakon WikiLeaksove objave da je CIA koristila hakerski program za prisluškivanje korisnika

Prema Appleu, bilo koji uređaj koji nema ažurirani najnoviji iOS je u opasnosti da bude napadnut od strane CIA-inog tajnog hakerskog programa ‘Vault 7′ kojeg je Wikileaks razotkrio nakon objave dokumenata u utorak.

Wikileaksovo curenje dokumenata je napravilo paniku širom svijeta nakon što se ispostavilo da CIA instalira malware na uređaje kao što su iPhone, Android, Microsoft Windows, i Samsung Smart TV.

WikiLeaksov dokument je bacio svjetlo CIA-ino korištenje zlonamjernih programa koji mogu zaobići zaštitu šifriranja kod širokog rasponu uređaja, uključujući Appleov iPhone, Googleov Android i Microsoft Windows, pa čak i Samsung televizore.

U popratnom priopćenju, WikiLeaks je objasnio: “specijalizirane jedinice CIA-Mobile Development Branch proizvode zlonamjernni software (malware) koji inficira, kontrolira i ekstrahira podatake putem iPhonea i ostalih Appleovih proizvoda sa sustavom iOS, kao što je iPad.”

Apple je predložio rješenje za zaštitu uređaja od takvih hakerskih napada – sve što treba učiniti, kako tvrtka naglašava – je ostati u toku sa sigurnosnim ažuriranjima.

“Iako naša početna analiza pokazuje da su mnogi od problema koji su “procurili” prije neki dan već zakrpani u najnovijem iOS-u, mi ćemo nastaviti raditi na tome da bi brzo riješili bilo koje uočene propuste”, rekao je glasnogovornik Applea je u priopćenju.

“Mi uvijek pozivamo korisnike da preuzmu najnoviji iOS (!!!) kako bi bili sigurni da imaju najnovija sigurnosna ažuriranja.”

Glasnogovornik je napomenuo da gotovo 80 posto Apple korisnike koristi najnoviju verziju operativnog sustava.

Wikileaksova objava vezana uz CIA-in “Vault7″ pokriva razdoblje od 2013. do 2016. Najnovije iOS ažuriranje, 10.2.1 , objavljeno je 23. siječnja.

Samsung je odgovorila na WikiLeaksovu objavu tajnih dokumenata rekavši da tvrtka “hitno traži odgovor na sigurnosna pitanja.”

“Zaštita privatnosti potrošača i sigurnosti naših uređaja je prioritet kod Samsunga”, rekao je Samsung, prema BBC.

Microsoft je također rekao da radi na izvješću WikiLeaksa. Google još nije komentirao.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,