Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN PREKO LAVROVA PORUČIO ZAPADNOJ MASONERIJI: ‘NATO je relikt prošlosti, vrijeme je za Novi svjetski poredak, ali bez dominacije Zapada’

PUTIN PREKO LAVROVA PORUČIO ZAPADNOJ MASONERIJI: ‘NATO je relikt prošlosti, vrijeme je za Novi svjetski poredak, ali bez dominacije Zapada’

lavrov-putinRuski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu u Münchenu da Moskva želi “kontruktivne odnose” sa SAD-om, ali je optužio NATO da je njegovo širenje na istok izazvalo “neviđene napetosti” u svijetu

“NATO je ostao hladnoratovska institucija, to vidimo po izjavama političara jučer i danas”, rekao je Lavrov na sigurnosnoj konferenciji o sigurnosti.

“Nadam se da će se svijet odlučiti za demokratski svjetski poredak, postzapadni poredak, onaj u kojem svaku državu definira njezina suverenost”, dodao je Lavrov.

Čelnici NATO-a, uključujući američkog potpredsjednika Mikea Pencea i njemačku kancelarku Angelu Merkel, optužili su Rusiju za agresiju na Ukrajinu i prijetnje istočnim saveznicama, baltičkim državama i Poljskoj.

Šef ruske diplomacije ističe da je Moskva ipak otvorena za suradnju sa SAD-om i NATO-om radi zaštite globalne sigurnosti.

“Sa SAD-om želimo konstruktivne odnose, želimo podijeliti odgovornost za globalnu sigurnost”, rekao je Lavrov. “Za to smo otvoreni onoliko koliko je otvoren SAD”, dodao je.

Lavrov tvrdi da suradnju s NATO-om nije prekinula Rusija, nego savez 28 država Europe i Sjeverne Amerike.

“Savjetujem svima da pogledate karte, tko u Europi ima više vojnika i opreme, NATO ili Rusija. Tada će biti jasnije kakvo je stanje sigurnosti u Europi”, rekao je Lavrov.

Odbacio je kritike da je Rusija odgovorna za kršenje primirja na istoku Ukrajine i tvrdi da prekid vatre krše obje strane, no o tome se u zapadnim medijima šuti.

“Ruski mediji javljaju se uživo, prikazuju civilne žrtve, uništavanje stambenih četvrti i infrastrukture. A onda odem na CNN, BBC, Fox News i ne vidim istu priču”, kaže Lavrov.

Ruski je ministar uvjeravao sudionike konferencije da rješenje ukrajinske krize nije moguće vojnim sredstvima i da je Moskva predana sporazumu iz Minska.

No, Kijev je taj koji ne ispunjava svoje obaveze, ustvrdio je Lavrov dodajući da ukrajinske vlasti nisu predložile novi izborni zakon i zakon o aboliciji proruskih pobunjenika što su trebale učiniti kada je 2014. počelo povlačenje teškog naoružanja s istoka zemlje.

“Kijev mora riječi pretvoriti u djela. Rusija ne želi sukob ni s kim, ali će štititi svoje interese”, istaknuo je ruski ministar.

Također je odbacio optužbe da se Rusija miješala u predsjedničke izbore u SAD-u i u predstojeće u Francuskoj. “Optužuju nas, a ne nude nikakve dokaze. Dajte nam dokaze!”, rekao je Lavrov.

Naravno, dokaza nikada nije ni bilo.
 

(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,