Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU » Obama postao prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir U POVIJESTI koji je bombardirao 7 zemalja

Obama postao prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir U POVIJESTI koji je bombardirao 7 zemalja

obama-prstBarack Obama, predsjednik koji je obećao promjene, zapravo se pokazalo da nije promijenio ništa, već naprotiv je proveo više ratova nego ijedan drugi predsjednik Amerike

Dok se 44. predsjednik SAD-a priprema napustiti pozornicu, može mu se “čestitati” na to me da je postao prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je bombardirao sedam različitih zemalja i vratio ih natrag u kameno doba.

Predsjednik koji je propovijedao nadu također je zadržao vojno-industrijski kompleks u dobroj kondiciji, prodavši rekordnih 115 milijardi dolara oružja Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom represivnom režimu, te je destabiliziralo cijele regije, stvarajući vakuum za napredovanje terorista.

Kako su Sjedinjene Države obnavile bombardiranja i propagandnu kampanju u Siriji, čini se da američka sklonost za ratovanjem ne poznaje granice. Tijekom predsjedništva Barack Obame, SAD je bombardirao sedam zemalja, te je podržavao i druge destabilizirajuće vojne akcije diljem Bliskog istoka.

Donosimo pogled na ovih sedam zemalja i učinke bombardiranja:

Afganistan – Unatoč najavljenom “kraju” rata u Afganistanu, značajna američka vojna prisutnost je i dalje u Afganistanu. Dronovi su česta prisutnost na nebu Afganistana. U jednom napadu ranije ovog mjeseca ubijeno je 12 osoba, u skladu s iranskom PressTV.

Irak – Obamina administracija je provela više od 5.000 zračnih napada u Iraku i Siriji u samo posljednjih godinu dana, izvijestio je David Lerman za Bloomberg Business. Unatoč stalnom američkom vojnom angažmanu, terorizam je i dalje smrtono prisutan u iračkim gradovima.

Libija – Dok su Europska unija i njezini saveznici provodili mnoge zračne napade tijekom libijskog građanskog rata, američka je imala značajnu ulogu u destabilizaciji te zemlje kroz vojnu pomoć i izravnu potporu, osobito u vrijeme ubojstva generala Moammar Gadafija u 2011. godini. Sada ISIS također ima svoje uporište ovdje, a zemlja je opisana kao propala država.

Pakistan – američki napadi dronovima također su česti u Pakistanu, gdje Zavod za istraživačko novinarstvo procjenjuje se da je samo 4 posto žrtava identificirane kao članova al-Kaide. Iako su smrtonosni napadi dronovima u Pakistanu započeli pod predsjedništvom Georgeom W. Bushom, njihova učestalost dramatično se povećala u Obaminom režimu, RT je izvijestio prošle godine.

Somalija – Više od 100 američkih vojnika su stacionirani u Somaliji od 2007. godine, Reuters je izvijestio prošle godine. U rujnu, SAD ponovno provode zračne napade, ubivši Ahmeda Abdi Godanea, vođu ekstremističke grupe Al-Shabaab, za kojeg je SAD tvrdio da se udružio sa al-Kaidom.

Sirija – Nova američka kampanja bombardiranja Sirije se provodi već neko vrijeme, a američki ratni zrakoplovi polijeću iz baze u Turskoj. Zračni napadi su također korišteni u neuspjelom pokušaju da se brani “Divizija 30″ koja je propali američki pokušaj da se treniraju “umjereni” sirijski pobunjenici.

Jemen – Američki dokumenti koje je objavio WikiLeaksa pokazuju da su Jemenski dužnosnici dopustili zračne napade, koji su počeli u vrijeme George W. Busha, te su i dalje provode pod Obaminom administracijom, RT je objavio prošle godine.

Sve u svemu, SAD je bombardirao 14 pretežno muslimanskih zemajla od 1980.

Broj poginulih u svim modernim ratovima na Bliskom istoku može biti čak i do 4 milijuna mrtvih muslimana i Arapa.

Ponovljene vojne kampanje destabiliziraju Bliski istok, što dovodi do terorističkih skupina poput ISIS-a, omogućavajući procvat sektaštva koje zahtijeva daljnje bombardiranje, u onome što je opisano kao “vječni zaštitnički reket”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,