Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Palestina će tužiti Veliku Britaniju za stvaranje Izraela

Palestina će tužiti Veliku Britaniju za stvaranje Izraela

palestina-britanija-izraelPredsjednik Palestine je najavio da planira tužiti britansku vladu za stvaranje Izraela i podvrgavanje palestinskog naroda ilegalnoj okupaciji i brutalnosti

Mahmoud Abbas kaže da će tužiti Veliku Britaniju zbog Balfourske deklaracije iz 1917. godine koja je proglasila Palestinu “Židovskom nacionalnom domovinom”.

Prema pisanju Gulfnews.com palestinski ministar vanjskih poslova Riad Al Maliki je napravio najavu u ime Mahmoudom Abbasa u ponedjeljak na otvaranju summita Arapske lige u mauritanskom glavnom gradu Nouakchott.

Al Maliki je rekao da će tužba biti podnesena u međunarodnom sudu, ali nije ulazio u detalje.

Balfourova deklaracija postavila je viziju budućeg izraelskog režima i izazvala valove židovske imigracije tijekom britanskog mandata u Palestini nakon 2. Svjetskog rata.

Prema dr. Hanna Eissa, koji je dio palestinskog tima koji priprema tužbu, palestinski pokušaj dizanja optužnice protiv britanske vlade bi značilo dostavljanje poruke da britanska vlada preuzme povijesnu odgovornost i slijedi primjer Njemačke koja je prepoznala i odužila se žrtvama nacističkog holokausta.

Izrael je proglasio svoju “neovisnost” 1948. nakon što je mandat istekao i dobio naknadno rat protiv svojih arapskih neprijatelja.

Al Maliki navodi da je deklaracija “sudbonosno obećanje od onih koji ne posjeduju onima koji ne zaslužuju”.

“Balfourova deklaracija je bila nezakonita i nelegitimna u međunarodnom pravu. Britanska vlada je dala je ono što nije njezino, ljudima kojito ne zaslužuju”, rekao je dr. Eissa novinama Gulf News.

On je rekao da su britanske vlasti provele Balfourovu deklaraciju na palestinskoj zemlju i pomogli cionističkom pokretu da uspostav četiri glavne snage sigurnosti koje su dovele do uništenja 531 palestinskih gradova i sela.

“Patnja palestinskog naroda započela izdavanjem Balfourove deklaracije i nastavljena je sve do danas, a Britanija mora platiti za to”, rekao je on.

“Britanska vlada ostaje glavni saveznik i partner izraelske vlade”.

Po odobrenju Opće skupštine UN-a, rekao je da Međunarodni sud pravde može izdati savjetodavno mišljenje koje nije obvezujuće.

Al Maliki je rekao da je Britanija je u potpunosti odgovorna za izraelske zločine počinjene nad Palestincima od kraja britanskog mandata u 1948.

Dr. Eissa tvrdi da britanski mandat nije bila utemeljen na suverenosti na osmanskom teritoriju palestinske pokrajine i da nije mogao dao pravo britanskoj vladi na bilo koji način da se osigura prava cionističkog pokreta u Palestini.

Potpisan od strane britanskog ministra vanjskih poslova Lorda Arthur James Balfoura 1917. godine, deklaracija se smatrala podrškom i prepoznavanjem cionističkog pokreta od strane velesila.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,