Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Počelo nasilje u Makedoniji, Soros priprema rat na Balkanu

Počelo nasilje u Makedoniji, Soros priprema rat na Balkanu

makedonija-sorosSorosev Institut dao je više od 100 milijuna dolara nevladinim organizacijama i političkim partijama od 1991, kad je otvoren u Makedoniji

Kako bi pridobio široku potporu, Soros financira i medije, poput televizija Telma i 24 vijesti, koje propagiraju navodne proeuropske prosvjede.

Američki milijarder stoji iza nasilnih prosvjeda koji već četiri dana bjesne u Skoplju … On financira oporbeni Socijaldemokratski savez Makedonije, koji na silu pokušava doći na vlast, tvrde mediji

Američki milijarder George Soros pravi kaos u Makedoniji, tvrde analitičari. Oni navode da poznati burzovni špekulant financira najveću oporbenu stranku Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), koja na silu pokušava doći na vlast u Skoplju.

Kako mediji tvrde, na Soroševom platnom spisku je SDSM Zorana Zaeva, koji nakon odluke predsjednika Đorđa Ivanova da oslobodi sve umiješane u aferu “Prisluškivanje” predvodi nasilne prosvjede.

Stranka SDSM dobiva velike količine novca od Sorosevog Instituta otvoreno društvo (OSI). Pored toga financiraju je i Nacionalni demokratski institut (NDI), Nacionalni pokret za demokraciju (NED) i ostale zapadne organizacije – navodi tisak u Skoplju.

Prema pisanju medija, Sorošev Institut dao je više od 100 milijuna dolara nevladinim organizacijama i političkim partijama od 1991, kad je otvoren u Makedoniji. Kako bi pridobio široku potporu, Soros financira i medije, poput televizija Telma i 24 Vijesti, koje propagiraju navodne proeuropske prosvjede.

Analitičari u Makedoniji podsjećaju da američki bogataš stoji iza mnogih “obojenih” revolucija u svijetu, između ostalih onih u Gruziji, Ukrajini, Tunisu, Egiptu … Oni navode da je scenarij sličan i za Makedoniju.

Stranka SDSM pokrenula je još prije dvije godine aferu kojom je optužila vlast da je godinama nelegalno prisluškivala građane. Međutim, te informacije je SDSM dobila zapravo od zapadnih službi, koje su prisluškivale političare, biznismene, novinare i ostale u Makedoniji. Time je izazvala kaos i napravila razdor među Makedoncima, koji je sada eskalirao – ocjenjuju stručnjaci.

Da Soros stoji iza najnovijeg vala nasilja, tvrdi i lider najutjecajnije stranke VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski.

On je u jučerašnjem obraćanju javnosti rekao da je Zaev u suradnji s Sorosem odavno isplanirao prosvjede u ovom razdoblju, pred izbore, koji se trebaju održati 5. lipnja.

Zaev je odluku predsjednika Đorđa Ivanova da abolira aktere afere “Prisluškivanje” iskoristio samo kao povod. Nasilni prosvjedi koji se događaju već dva dana odavno su planirani. On želi napraviti kaos, uvesti anarhiju, sve što nije u interesu makedonskog naroda ni VMRO DPMNE. Cilj mu je izbjeći izbore i na vlast doći pučem, uz pomoć Sorosa i SAD – naveo je Gruevski i naglasio da će se boriti protiv ukrajinskog scenarija u Makedoniji.

On je dodao da nije utjecao na odluku Ivanova i javno se od nje ogradio.

“Mislim da svi trebaju odgovarati za kaznena djela koja su počinili. Međutim, ne sumnjam da je Ivanov odluku o aboliciji donio iz dobre namjere” – smatra Gruevski.

Inače, Makedoniju potresaju nasilni prosvjedi od utorka, nakon što je Ivanov riješio da oslobodi kaznenog progona svih 56 osoba umiješanih u aferu “Prisluškivanje”. Pristaše oporbene SDSM tada su počele divljati po Skoplju, Bitoli i još nekoliko većih mjesta tražeći da Ivanov podnese ostavku.

U glavnom gradu Makedonije demonstranti su demolirali ured predsjednika Ivanova, spalili sav namještaj i pokrali vrijedne predmete. Razbijene su i ureda Ministarstva pravde, kao i desetke lokala po Skoplju. Policija je uhitila najmanje 13 huligana, koji su razbijali izloge, vladine urede i palili kontejnere.
 
(Informer.rs/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,