Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KRAJ INTERNETA KAKVOG POZNAJEMO? Društveni mediji, online novinarstvo, blogovi, web-pretraživanje, komentari bi mogli biti ovim zahvaćeni …

KRAJ INTERNETA KAKVOG POZNAJEMO? Društveni mediji, online novinarstvo, blogovi, web-pretraživanje, komentari bi mogli biti ovim zahvaćeni …

hiperlink-linkNajviši sud u Europskoj uniji ovaj tjedan je zaprimio argumente koji bi mogli utjecati na mogućnost povezivanja sadržaja na Internetu

Po prvi put u povijesti ovakav slučaj prijeti prirodi weba kakvog poznajemo, Europski sud pravde (CJEU) u srijedu je raspravljao da li internetske hiperveze (linkovi) na drugi sadržaj krše zakone o autorskim pravima i da li oni trebali biti dopušteni.

Sud je saslušao argumente u vezi slučaja GS Medije, u kojoj je popularni nizozemski blog objavio linkove na fotografije koje su procurile na zasebnoj file hosting stranici.

Tvrdeći da središnju ulogu  digitalnom okruženju imaju hiperveze (linkovi), Computer & Communications Industry Association (CCIA) je napisala da bi linkanje (stavljanje linka) na neki sadržaj trebalo biti besplatno i dostupno na mreži, a pravno je i ranije već sud donio odluku u svezi toga u u ranijim slučajevima.

“Ako se mogućnost stavljanja linka dovodi u pitanje, web će izgubiti svoju univerzalnost i moć”, napisala je komisija CCIA. “Najvažniji informactivni mediji našeg vremena će biti potkopani”.

Napad EU na linkove nije bilo bez upozorenja.

U studenom prošle godine, europsko zastupnca Julia Reda je rekla: “Europska komisija priprema frontalni napad na linkove, koje znamo kao osnovni građevni blok Interneta” i upozorila je da bi “slamanje Interneta” također utjecalo na američke web stranice koje se povezuju sa europskim sadržajima.

“S praktičnog stajališta, ovaj zakon će utjecati na bilo koju vijest koja se povezuje iz europskih sadržaja izvora” , Reda je napisala krajem prošle godine.

“Svaki WebLink će postati pravna mina i omogućiti da internetski mediji drže svakog internet izdavača obaveznim da se pridržava tih pravila”, rekla je Reda.

Prema projektu za zaštitu tržišnog natjecanja, ishod slučaja GS Media bi mogao utjecati na “svakog web korisnika” i staviti apsurdna opterećenja na sadržaje izdavača.

“Ako Europski sud za pravo dosudi svaki web korisnik, u Europi i izvan nje, mora potvrditi status autorskog prava za svaku objavu na stranici prije povezivanja na tu stranicu, to bi moglo učinkovito uništiti internet kakav poznajemo danas”, napisali  su Matt Schruers i Jakob Kucharczyk za Project-Disco.org.

“Biste li više puta provjeravali web stranice na koje ste linkali/povezali svoj sadržaj, u slučaju da se sadržaj na stranicama na koje ste povezali promijenio? Da li bi bili u mogućnosti potvrditi da su njihove licence sve plaćene u cijelosti? Želite li također provjeravati status autorskog prava linkova stranica na koje se povezujete?”

“Bilo koji od ovih slučajeva, društvenih medija, pretraživanja, blogova, komentara, online novinarstva može biti suočeno sa zakonskom odgovornosti.”

U međuvremenu, u SAD-u, pionir interneta Matt Drudge isključivo za Infowars je u listopadu prošle godine rekao da su se raspravljali zakoni o autorskim pravima koja sprječavaju web stranice da se povezuju sa drugim web stranicama.

“Oni su izglasali da se provodi zakon o autorskim pravima. Oni će to učiniti tako da ne možete koristiti niti naslove. “
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(preveo:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,