Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » 7 ZNAKOVA KOJI ĆE VAM SA SIGURNOŠĆU REĆI DA LI SE VAŠ MOBILNI TELEFON PRISLUŠKUJE

7 ZNAKOVA KOJI ĆE VAM SA SIGURNOŠĆU REĆI DA LI SE VAŠ MOBILNI TELEFON PRISLUŠKUJE

prisluskivanje

U vrijeme kada svatko ima mobilni telefon, prilično je lako prisluškivati njegovog vlasnika, iz bilo kojeg razloga. Proverite da li ste i vi možda ‘na nišanu’ nekog radoznalca.

Nije tajna da se sigurnosne službe u svakoj državi bave nezakonitim prisluškivanjem telefona. Ni Hrvatska nije iznimka. Međutim, vrlo je lako otkriti da li se telefon nalazi na popisu prisluškivača.

Mobiteli su naročita meta prisluškivača. Postoji nekoliko načina kako se može ilegalno prisluškivati ​​telefon.

U vrijeme kada svako ima mobitel, prilično je lako prisluškivati ​​njegovog vlasnika, iz bilo kojeg razloga. Provjerite jeste li i vi možda ‘na nišanu’ nekog radoznalca.

Specifičnosti mobilnih telefona pogodne za prisluškivanje:

1. Vanjski uređaju slični USB napravama koji imaju mogućnost da skinu sve podatke sa SIM kartice. SIM kartica mora biti fizički stavljena u uređaj. Na taj način se mogu očitati sve SMS poruke koje su poslane s te SIM kartice, a poneka i snimljeni razgovori.

2. Uređaj u koji se unosi broj telefona koji se prisluškuje. Taj uređaj snima sve razgovore i kopije šalje na jednu lokaciju, najčešće bazu podataka tvrtke koja održava uređaj.

3. Pazite gdje ostavljate telefon jer netko može u telefon instalirati programe poput FlexiSpy i RecordiaPro. Ovi programi omogućuju prisluškivačima da uživo slušaju vaš telefonske razgovore. Također, ti programi u sebi sadrže i GPS lokator koji u svakom trenutku prikazuju trenutnu lokaciju.

4. Tvrtke koje se bave praćenjem preko interneta. Potrebno je samo da imaju vaš broj telefona koji zatim unose u program i tako otkrivaju vašu točnu lokaciju.

Obratite pozornost na slijedeće indikatore, i možda će te lako otkriti da li je vaš telefon prisluškivan.

7 najčešćih znakova da vam netko prisluškuje telefon:

1. BATERIJA SE BRZO ISTROŠI

Klasičan znak da vam netko prisluškuje telefon je trajanje baterije nakon što je napunite i ekstremno visoka temperatura baterije. Baterija u mobitelima se brzo troši jer programi za prisluškivanje crpe njezinu snagu i kada telefon ne koristite.

S obzirom da je većina osoba koje prisluškuju telefon žele imati 24/7 pristup, aplikacija koju će instalirati će raditi u svakom trenutku tijekom dana. Ovaj proces može drastično isprazniti izvor energije s obzirom na činjenicu da se software za špijuniranje nikada ne gasi.

Kao i kod većine mobilnih uređaja, kod rada na dulje vrijeme baterija postane nesumnjivo vrlo topla, no ako je na dodir i vruće, to je znak da u pozadini rade programi za praćenje koji još dodatno pregrijavaju bateriju telefona.
 

 

2. SPORO GAŠENJE TELEFONA

Ako ne možete na normalan način ugasiti telefon ili mu je potrebno mnogo više vremena za gašenje nego obično, šanse su da vam netko prisluškuje telefon. Razlog tome jeste što je potrebno duže vremena da se svi programi za prisluškivanje ugase. Moguće je i da vam telefon nije ispravan, ali obavezno pratite da li se telefon čudno ponaša.

3. ČUDNI POZADINSKI ZVUKOVI

Šum tijekom razgovora ili čudno zujanje ukazuju na to da postoji velika vjerojatnost da se telefon prisluškuje. Mnogi ni ne razmišljaju o toj mogućnosti jer im je izgovor da je veza loše uspostavljena. Eho i statičko pucketanje su isto tako zvukovi na koje trebate obratiti pozornost, jer ti zvukovi mogu nastati od strane tehnologije osobe koja vas prisluškuje. Međutim, današnja telekomunikacijska tehnologija je vrlo napredna i suvremena tako da smetnje po pitanju signala su vrlo rijetke.

4. POVEĆAN PODATKOVNI PROMET

Pokušajte pratiti neko vrijeme svoj podatkovni promet na mobilnom telefonu, ukoliko je to moguće. Naravno to će biti puno teže na pametnim telefonima koji imaju neprestani podatkovni promet. Ukoliko se promet povećao drastično to je jedan od razloga za sumnju. S obzirom da je druga osoba ima pristup vašem prislušnom uređaju to znači da će biti u mogućnosti doći do svih vaših aplikacija, pa čak i internet preglednika. Ako je pojedinac u stanju upravljati onim aplikacijama koji koriste internet, tada će sigurno biti povećanje preuzetih i poslanih podataka.

Još jedan razlog zašto promet može biti veći je zbog činjenice da ove špijunske aplikacije vrše prijenos podataka na neko drugo mjesto. Ovi prijenosi su vrše putem interneta i šalju vaše podatke tajno – 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

5. DISTORZIJA GLASA

Još jedan vrlo čest znak da vam netko prisluškuje telefon jeste distrozija glasa. Ukoliko čujete “robotsko” glas osobe s kojom razgovarate, vrlo je velika vjerojatnost da netko sluša ili snima vaš razgovor.

6. KODIRANE SMS PORUKE

To bi mogao biti način za osobu koja vas prisluškuje da vas pokuša kontaktirati i pokazati vam da ste prisluškivani. To također može biti jednostavan pokazatelj da je još netko dobio pristup dolaznih i odlaznih SMS poruka.

Ako ste dobili bilo kakve kodirane SMS poruke, postoji velika vjerojatnost da je netko pokušao prisluškivati vas i vaši podaci više nisu sigurni.

7. DOK NE KORISTITE TELEFON

Obratitie pažnju na to ako telefon počne čudno ponašati jer je moguće da imati na telefonu instaliran za prisluškivanje. Ove programe je vrlo lako ubaciti na nečiji telefon pomoću emaila ili prebacivanjem fajlova bluetooth-om. Fiskni telefoni također nisu iznimka kada je riječ o prisluškivanju. Obratite pozornost na čudne zvukove u pozadini, naročito zujanja ili šuštanja. Obratite pozornost također na moguće distorzije i smetnje na ekranu vašeg mobilnog telefona.

 

 
(vestinet,youtube.com/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,