Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » ‘OKO ZA OKO…ZUB ZA ZUB’: Iransko Vijeće sigurnosti napokon proglasilo ameriÄku vojsku – TERORISTIÄŒKOM SKUPINOM!

‘OKO ZA OKO…ZUB ZA ZUB’: Iransko Vijeće sigurnosti napokon proglasilo ameriÄku vojsku – TERORISTIÄŒKOM SKUPINOM!

iran-amerikaKao odgovor na odluku Washingtona da stavi Iransku revolucionarnu gardu na listu teroristiÄkih skupina, iransko vrhovno Vijeće sigurnosti proglasilo je SAD “teroristiÄkom vladom” dok je ameriÄku vojsku takoÄ‘er proglasilo teroristiÄkom skupinom

Nakon onoga Å¡to je nazvao “nezakonitom i nerazumnom akcijom” SAD-a, Teheran je službeno proglasio SAD “teroristiÄkom vladom, a ameriÄku srediÅ¡nju vojnu komandu poznatu kao CENTCOM, kao i sve njezine podružnice – teroristiÄkom skupinom”.

To je službena državna izjava Vrhovnog suda Islamske Republike. Vijeće za nacionalnu sigurnost ima na Äelu predsjednika Hassan Rouhanija.

U priopćenju se navodi da se ameriÄki CENTCOM okrivljuje za nanoÅ¡enje Å¡tete iranskoj nacionalnoj sigurnosti, kao i na uniÅ¡tavanje života “nedužnih iranskih i neiranskih pojedinaca” kako bi promicali ameriÄku “agresivnu politiku” u zapadnoj Aziji.

TakoÄ‘er je posebno spomenuto da je SAD “umijeÅ¡an” u masovna ubojstva ljudi u Jemenu, gdje koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije vodi brutalnu vojnu kampanju protiv pobunjenika iz Shia Houthija.

Washington odavno daje obavjeÅ¡tajnu i logistiÄku potporu Saudijcima, i takoÄ‘er im prodaje oružje u sklopu sporazuma o oružju vrijednog milijarde dolara.

SAD i njihovi saveznici “uvijek su bili zagovornici ekstremistiÄkih skupina i terorista u zapadnoazijskoj regiji” – kazalo je državno Vijeće, dodajući kako Washington mora preuzeti odgovornost za “opasne posljedice svojih avantura”.

Ranije u ponedjeljak predsjednik Donald Trump je priopćio odluku SAD-a da se iranska elitna vojna postrojba, Iranskua revolucionarna garda, proglasi teroristiÄkom skupinom.

Vijeće sigurnosti Irana osudilo je taj potez nazvavÅ¡i ga “ilegalnom i opasnom akcijom” koja predstavlja “veliku prijetnju regionalnom i meÄ‘unarodnom miru i sigurnosti, kao i grubo krÅ¡enje meÄ‘unarodnog prava.”


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,