Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA » MALI I HRABRI NAROD POSRAMIO SVIJET: Kirgistan objavio 10-godišnji plan prelaska na 100-postotnu organsku poljoprivredu

MALI I HRABRI NAROD POSRAMIO SVIJET: Kirgistan objavio 10-godišnji plan prelaska na 100-postotnu organsku poljoprivredu

kirgistan-organskoPonekad se i najmanji narodi mogu dokazati kao najhrabriji i najnapredniji u svom razmišljanju

Zapadne zemlje vole vjerovati da su najnaprednije zemlje u svijetu, i sigurno su u nekim aspektima, ali kada je riječ o genetski modificiranim usjevima i izbjegavanju kemijskih gnojiva, pesticida i herbicida, druge zemlje ostavljaju Zapad daleko iza u svojoj prašini.

Mala zemlja Butan u jugoistočnoj Aziji bila je prva zemlja na svijetu koja je provela 100% organski nacionalni poljoprivredni plan bez GMO-a.

Zatim je 2014. godine još jedna mala zemlja – Kirgistan – zabranila uzgoj i uvoz genetski modificiranih usjeva. I korak dalje, krajem prošle godine, parlament zemlje je najavio desetogodišnji plan za polagano ukidanje neekološkog uzgoja i prelazak na 100-postotnu organsku poljoprivredu.

To je velika obveza zemlje koja se suočava sa stečajem, propadanjem infrastrukture, korupcijom velikih razmjera i mnogim drugim problemima. Kirgistan se u velikoj mjeri oslanja na poljoprivredu u kojoj radi više od 65 posto radne snage u zemlji. Uzgoj hrane se smatra ključnim za ublažavanje siromaštva u zemlji i osiguravanje sigurnosti hrane.

Bez obzira na to, vlada zemlje vidjela je koliko je važno pitanje ekološke poljoprivrede i poduzela je hrabar korak da ga potpuno prihvati. Čineći to, posramili su veće i bogatije narode.

Povratak tradicionalnim metodama uzgoja

U stvarnosti, ono što Kirgistan pokušava učiniti nije tako radikalno kao što bi u početku moglo zvučati. Mnogi poljoprivrednici u maloj srednjoazijskoj zemlji već prakticiraju tradicionalne metode uzgoja koje ne uključuju korištenje genetski modificiranih usjeva, kemijskih gnojiva ili toksičnih herbicida i pesticida. Ono što vlada u osnovi želi provesti jest da ono što mnogi poljoprivrednici već čine.

Zamislite kako bi bilo odgajati djecu u zemlji u kojoj se sva hrana proizvodi u skladu s ovim načelima čiste poljoprivrede!

Mnogi ljudi vjeruju da organski proizvodi nisu ništa više od precijenjene tehnologije koja nema stvarnog utjecaja na dugoročno zdravlje. Studije su otkrile, međutim, da je organsko voće i povrće vrijedno veće cijene.

Istraživanje koje su proveli istraživači iz Inserma – francuskog ekvivalenta američkog Nacionalnog instituta za zdravlje – u kojem je sudjelovalo oko 69.000 sudionika, otkrilo je da oni koji su jeli najviše organskih proizvoda su imali manje rizika za razvoj raka rak.

Istraživači vjeruju da smanjenje rizika od dobivanja raka je vjerojatno zbog nedostatka pesticida koji uzrokuju rak i to sve zbog kemijskih tvari kao što su glifosat, malation i diazinon.

Ovakve studije potvrđuju da je organska hrana doista važna, a zemlje poput Kirgistana koje su dovoljno hrabre da prigrle prirodni uzgoj, dobit će bogate zdravstvene nagrade u godinama koje dolaze.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , ,