Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ŠESTOGODIŠNJOJ KĆERKI NAŠE LIJEČNICE OTPALA KOSA, TREPAVICE, OBRVE, NOKTI! Dva tjedna prije toga dobila je cjepivo …

ŠESTOGODIŠNJOJ KĆERKI NAŠE LIJEČNICE OTPALA KOSA, TREPAVICE, OBRVE, NOKTI! Dva tjedna prije toga dobila je cjepivo …

cijepljenje-kosaŠestogodišnjoj kćeri liječnice Alme Demirović početkom lipnja ove godine počela je jako opadati kosa. Osim kose, otpale su joj trepavice, obrve, čak i neki nokti…

Dijagnoza je bila – najteži oblik alopecije, a prilikom traženja uzroka jedna od brojnih pretraga koju su napravili bila je ona na nuspojave cjepiva, piše Dnevnik.hr.

Iako joj to nije izgledao kao mogući uzrok, Alma se sjetila se da je njezina kći cijepljena dva tjedna prije nego li je primijetila pojačano opadanje kose.

U hrvatskoj agenciji za lijekove koja daje odobrenja za uvoz cjepiva tvrde da su primili prijavu i ističu kako je ovo jedini slučaj koji su dosad imali s ovakvim posljedicama. To je jedini zabilježen slučaj u Hrvatskoj, a još su dva zabilježena u svijetu.

- Mogu biti potaknuti bilo kakvim stimulansom, infekcija, stres, pa samim time ne bih isključio mogućnost da je to izazvalo cjepivo. To ne znači da je cjepivo uzrok, ali vrlo lako može biti okidač – kazao je Dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za emisiju Provjereno Nove Tv.

Almina kći cijepljena je protiv difterije i tetanusa kao i svako dijete te dobi. Cjepivo je bilo nabavljeno interventnim uvozom jer druge opcije nije bilo, pa je cjepivo namijenjeno brazilskom tržištu s uputama na portugalskom jeziku, završilo u našoj zemlji.

- To nije sjajno, no kada nemate ništa, onda jednostavno koristimo ono što imamo na hrvatskom tržištu – ističe dr. Darko Krnić iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Dr. Kaić napominje da ne znači da cjepivo manje vrijedi jer nije registrirano u Hrvatskoj. Zašto se sve češće govori protiv cijepljenja, oni koji se time bave, ne razumiju.

- Objektivno razloga ne vidim, jer nema većih nuspojava kao što je bilo prije, čak su manje. Svjesni smo mi svi koji se time bavimo da ima nuspojava i da se mogu dogoditi. Ali to je cijena koju plaćamo da nemamo silan pobol i smrtnosti koji se sprječavaju cijepljenjem – govori dr. Kaić koji priznaje kako 100 postotna garancija ne postoji.

- Neka su cjepiva po samom svojstvu u malom postotku izazivala nuspojave kao što je dječja paraliza. Istina da se događa jedan na 300.000 cijepljenih, ali se događa – govori dr. Kaić.

Sve ovo ne bi možda ni bilo tema da postoji izbor. Naime, cijepljenje je zakonska obveza koja roditelje ne samo obvezuje već i kažnjava s 2000 kuna ukoliko dijete ne cijepe.

- I dalje smatram da je korist od cijepljenja veća od štete. Ali jednom kad se desi, onda se nađete pred zidom, jer nemate odgovornu osobu koja bi vam pomogla da se nosite s posljedicom toga – govori Alma.

Ona će liječenje svojeg djeteta morati provesti i platiti najvjerojatnije u inozemstvu, o vlastitom trošku, jer u Hrvatskoj ne postoje fondovi za odštete.


(jutarnji.hr/dnevnik.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,