Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PAPA FRANJO PRIZNAO NOVINARIMA SA BLISKOG ISTOKA: ‘Zlostavljane redovnice abortiraju djecu svećenika, ukinuli smo cijelu žensku katoliÄku zajednicu zbog seksualnog ropstva’

PAPA FRANJO PRIZNAO NOVINARIMA SA BLISKOG ISTOKA: ‘Zlostavljane redovnice abortiraju djecu svećenika, ukinuli smo cijelu žensku katoliÄku zajednicu zbog seksualnog ropstva’

papa-redovnicePapa Franjo priznao je da su svećenici seksualno zlostavljali Äasne sestre te naveo kako se to i dalje dogaÄ‘a

BBC javlja kao je papa Franjo rekao da je njegov prethodnik papa Benedikt morao ugasiti cijelu jednu kongregaciju redovnica koje su svećenici zlostavljali.

Smatra se kako je ovo prvi put da ja papa Franjo priznao da svećenici seksualno zlostavljaju redovnice.

Dodao je i kako Crkva pokušava riješiti taj problem, ali kako se on i dalje nastavlja.

Papa je o seksualnom zlostavljanju redovnica razgovarao s novinarima na Bliskom istoku. Priznao je kako svećenici i biskupi zlostavljaju redovnice, ali je rekao i kako je Crkva svjesna tog problema te da radi na njegovom rješavanju.

“Papa Benedikt je bio dovoljno hrabar da ukine cijelu jednu žensku kongregaciju, koja je bila na odreÄ‘enoj razini, i to zbog ropstva u koje su žene ulazile u toj kongregaciji, ropstva koje je iÅ¡lo sve do seksualnog ropstva, i to od strane svećenika ili od samog osnivaÄa reda†– rekao je novinarima.

Dodao je i kako do ovoga dolazi ponajviÅ¡e u odreÄ‘enim kongregacijama, najÄešće novima te kongregacijama u odreÄ‘enim regijama.

ProÅ¡log svibnja je globalna organizacija KatoliÄke crkve za redovnice obznanila kako je “kultura tiÅ¡ine i tajnosti†to Å¡to sprjeÄava Äasne da progovore.

Prije nekoliko dana je vatikanski ženski magazin Women Church World osudio nasilje, rekavÅ¡i kako u nekim sluÄajevima redovnice moraju abortirati djecu svećenika, Å¡to je neÅ¡to Å¡to katoliÄanstvo brani.

ÄŒasopis je rekao i kako je “MeToo†pokret doprinio tome da žene izlaze u javnost sa svojim priÄama.


(dnevno.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,