Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Bojkotirajte Izrael, mi ćemo bojkotirati vas’: Kako su američki senatori i državni zakonodavci ucijenili svoje građane

‘Bojkotirajte Izrael, mi ćemo bojkotirati vas’: Kako su američki senatori i državni zakonodavci ucijenili svoje građane

zastava-izraelS obzirom na to da je američki Senat započeo 2019. godinu s prijedlogom zakona o zaštiti Izraela od bojkota, slični zakoni na državnoj razini suočavaju se sa velikim kritikama

Jedna novina u Arkansasu tuži državu, nazivajući zabranu bojkota neustavnom.

Zakon je sponzoriran od strane republikanskog senatora Floride Marca Rubia, dugogodišnjeg protivnika pokreta BDS (Bojkot – Deinvestiranje – Sankcije) i saveznika AIPAC-a, moćnog pro-izraelskog lobija.

Osim Rubia, od zakona se očekuje da dobije dvostranačku potporu koja je potrebna da bi se dobila većina u američkom Senatu.

Sličan zakon koji je prošle godine uveo Rubio poduprlo je nekoliko demokrata, a očekuje se da će voditelj senatske manjine Chuck Schumer iz New Yorka podržati ovaj posljednji napor za uvođenjem ovog zakona, izvijestio je portal Intercept.

Dok je Rubijev zakon razvodnjena verzija tvrdokornog zakona kojeg je uveo demokrat Ben Cardin 2017. godine, kojim bi se zapravo kriminalizirao bojkot Izraela, Američki savez za građanske slobode i dalje je zvoni na uzbunu.

“Ovaj zakon … šalje Amerikancima poruku da ćete biti kažnjeni ako se usuđujete ne slagati se s njihovom vladom” – izjavila je za Intercept viša zakonodavna savjetnica ACLU-a Kathleen Ruane. “Stoga pozivamo senatore da glasuju protiv Zakona o borbi protiv BDS-a sljedećeg tjedna.”

Zakonodavstvo na državnoj razini nudi uvid u to kako bi Rubijev zakon mogao izgledati kada se provede.

Anti-BDS zakonodavstvo već je doneseno u 26 država, gdje je već koštalo neke zaposlenike njihovih radnih mjesta, te je naišlo na veliko protivljenje.

Bahia Amawi, javni patolog koji radi u neovisnom školskom okrugu Pflugerville u Teksasu, izgubio je posao prošlog kolovoza kada je odbio potpisati ugovor kojim se obećava da će se suzdržati od bilo kakvih radnji “koje imaju za cilj kažnjavanje, nanošenje ekonomske štete ili ograničavanje trgovinskih odnosa s Izraelom, ili s osobom ili entitetom koji posluje u Izraelu ili na teritoriju pod kontrolom Izraela.”

Amawi, državljanin SAD-a koji vjeruje da je Izrael ilegalno okupirao palestinski teritorij, bojkotira izraelske proizvode, te je podnio tužbu u kojoj se navodi kako je prekršeno njegovo pravo na slobodu govora.

Slične tužbe podnesene su u Arizoni i Kansasu, u ime dvaju državnih podizvođača koji su odbili potpisati prisegu da neće bojkotirati židovsku državu.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,