Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, TEORIJE ZAVJERE » ŠEF KOMPANIJE APPLE: Dosta je slobode govora! ‘Teoretičari zavjera’ moraju biti uklonjeni sa interneta

ŠEF KOMPANIJE APPLE: Dosta je slobode govora! ‘Teoretičari zavjera’ moraju biti uklonjeni sa interneta

tim-appleUpravo ti “teoretičari zavjere” su otkrili prije par godina da kompanija Apple usporava stare mobilne telefone sa novim nadogradnjama, da bi korisnici kupovali nove uređaje, što se prošle godine razotkrilo kada je istina izašla u javnost

Direktor kompanije Apple Tim Cook kaže da za “teoretičare opasnih zavjera” nema mjesta na Internetu i na Apple platformama.

Cook je pobijesnio na slobodne mislioce i nezavisne novinare kao što je Alex Jones nakon dobivanja svoje prve nagrade “Hrabrost protiv mržnje” koju mu je dodijelila organizacija “Anti-Defamation League (ADL)”.

Koristio je svoje vrijeme na pozornici da napadne one koji šire ne-mainstream pogled na vijesti na internetu.

“U Appleu smatramo da tehnologija mora imati jasnu točku gledišta. Ovo nije vrijeme u kojem bi se mogli zapetljati u čvorove. Imamo samo jednu poruku za one koji žele poticati mržnju, podjelu ili nasilje: Nemamo mjesta za vas na našim platformama. Nemate ovdje dom. Od najranijih dana, aplikacije iTunesa do Apple Musica, zabranjivali smo glazbu sa poviješću nadmoći bijelaca. Zašto? Zato što je to ispravno. I kao što smo pokazali ove godine, nećemo dati nasilnim teoretičarima zavjere pristup našim platformama. Zašto? Zato što moramo raditi prave i ispravne stvari.”

Izraz “nasilni teoretičari zavjere” odnosi se na Alex Jonesa sa portala ‘Infowars, koji je ranije ove godine uklonjen sa Appleovog App Storea.

Jonathan Greenblatt, glavni izvršni direktor organizacije ADL, posebno je spomenuo Jonesovo uklanjanje s platforme kao ključni trenutak u borbi protiv mržnje, ukazujući kako je Appleova odluka o uklanjanju Infowarsa dovela do njegovog uklanjanja i sa drugih platformi, uključujući YouTube, Twitter i Facebook.

Velik dio Cookove prezentacije na ADL-ovoj konferenciji “Never is Now” u New Yorku usredotočen je bio na moralne smjernice po kojima Apple posluje.

Cook je ponovio više puta da iako je Apple tehnološka tvrtka, on razumije da njezina misija ide daleko izvan sfere dizajniranja hardvera.

“Apple je tehnološka tvrtka, ali nikada ne zaboravimo da su naše naprave zamislili ljudski umovi, napravljene su ljudskim rukama, i namijenjene su poboljšanju ljudskih života” – rekao je Cook.

“Vjerujemo da bi budućnost trebala pripadati onima koji smatraju tehnologiju načinom izgradnje inkluzivnog i nadajućeg svijeta”.


Novi-Svjetski-Poredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , ,