Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Katolička crkva u New Yorku mora platiti odštetu od 27 milijuna dolara za četiri žrtve seksualnog zlostavljanja

Katolička crkva u New Yorku mora platiti odštetu od 27 milijuna dolara za četiri žrtve seksualnog zlostavljanja

krunica-katolikČetvorica muškaraca koji su seksualno zlostavljani od strane učitelja u katoličkoj crkvi su dobili odštetu od 27,5 milijuna dolara u nagodbi sa biskupijom u Brooklynu

Žrtve su više puta zlostavljali Angelo Serrano koji je predavao nastavu katekizma i pomogao u organizaciji programa vjerskog obrazovanja u crkvi St. Patricka na Clinton Hillu u Brooklynu.

Nagodba je jedna od najvećih ikad dodijeljenih pojedinačnim žrtvama zlostavljanja od strane crkve.

Brooklynska biskupija, jedna od najvećih crkvi u New Yorku, dogovorila je plaćanje četirima žrtvama, koje su seksualno zlostavljali od 2003. do 2009. godine njihovi učitelji religije, rekli su im odvjetnici, izvještava Press TV.

Svaka žrtva će dobiti 6,87 milijuna dolara, koje su bile u doba zlostavljanja između osam i dvanaest godina.

“Ovo je najveća sudska nagodba koja je ikad uključivala pojedine žrtve” – rekao je odvjetnik Ben Rubinowitz. “Drago nam je što je crkva konačno dovedena pred lice pravde. Zlostavljanje se odigravalo mjesecima, a u nekim slučajevima i godinama.”

Crkveni dužnosnici nisu odmah komentirali. No, nagodba je zaključila građansku žalbu četiriju žrtava, koje su trebale biti na suđenju početkom 2019. godine, rekao je Rubinowitz.

Žalba je podnesena 2012. godine nakon što je učitelj religije Angelo Serrano – sada star 67 godina – uhapšen 2009. godine zbog zlostavljanja djeteta, za koje se izjasnio krivim za 2011. i osuđen na petnaest godina zatvora.

Prema Rubinowitzu, biskupija se složila platiti nakon što se pokušala udaljiti od Serranoa, koji je bio zaposlen u maloj župi St Patrick.

Jedan drugi crkveni svećenik, koji je također bio optužen, priznao je da je jednog dana vidio kako Serrano ljubi dijete u usta, ali nikad nije prijavio zlostavljanje, rekao jedan od odvjetnika Peter Saghir.

“Odlučili su da, umjesto da riskiramo suđenje, bolje je da izvrše isplatu nagodbe.”

Prema web stranici BishopAccountability.org, prethodni rekord za pojedinačnu naknadu za zlostavljanje bio je 3,4 milijuna dolara i bio je isplaćen dvjema žrtvama svećenika Matthew Maielloa iz New Yorka.

Vijesti o nagodbi dolaze iz još nekoliko američkih država, izjavljeno je u izvještaju u kolovozu, u kojem su detaljno opisana desetljeća seksualnog zlostavljanja više od 300 katoličkih svećenika u Pennsylvaniji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,