Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » ‘HOUSTON, IMAMO PROBLEM’: Rusija prijeti prekidom dobave raketnih motora ključnih za američki svemirski program

‘HOUSTON, IMAMO PROBLEM’: Rusija prijeti prekidom dobave raketnih motora ključnih za američki svemirski program

rusija-motoriMoskva će se osvetiti za posljednje sankcije koje je predložio Washington, a jedan takav odgovor može odgoditi prodaju raketnih motora ključnih za američki svemirski program, izjavio je visoki ruski zastupnik Sergey Ryabukhin

Rusija opskrbljuje Ameriku raketnim motorima tipa RD-180 koje koriste NASA i Pentagon jer SAD nema pouzdanu domaću alternativu.

“Imamo nešto sa čime ćemo napraviti odmazdu, ako predsjednik Trump odluči to učiniti i postoji politička volja. Protumjere mogu ciljati takva osjetljiva područja poput jedinstvenih projekata” – rekao je senator.

Komentari su došli ubrzo nakon vijesti da Bijela kuća planira uvesti nove kaznene mjere protiv Rusije zbog navodnog sudjelovanja u trovanju bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji. Rusija je odbila tu optužbu i pozvala na zajedničku istragu.

Nove sankcije predlažu zabranu izvoza osjetljive robe za nacionalnu sigurnost u Rusiju, zabranu letova ruske zrakoplovne tvrtke Aeroflot u SAD i gotovo potpunu suspenziju američkog izvoza u Rusiju.

Prema američkom State Departmentu, Rusija može izbjeći sankcije pružajući jamstva o nekorštenju kemijskog oružja u budućnosti.

Prema riječima Ryabukhina, mjere bi se mogle usmjeriti na izvoz raketnih motora RD-180, kojeg proizvodi ruska državna inženjerska tvrtka Energomash, budući da su motori klasificirani kao proizvodi dvostrukog korištenja koji bi se mogli koristiti za postavljanje kako na civilne tako i na vojne satelite u orbitu.

1997. godine Moskva i Washington su zapečatili sporazum o izvozu 101 motora RD-180 u SAD. Prije dvije godine, američki je Kongres zabranio korištenje ruskih motora nakon 2019. Međutim, zabrana je otkazana nakon što su zastupnici navodno shvatili da američka svemirska industrija ne može pronaći zamjenu.

Nedugo zatim, United Launch Alliance (ULA), zajednička tvrtka u vlasništvu Lockheeda Martin i Boeing, naručila je 20 dodatnih motora iz Energomasha.

Motori se koriste za pogon raketa Atlas V. Ranije su objavljena izvješća da će ULA vjerojatno nastaviti koristiti ruske motore do 2028. godine.

Osim RD-180 motora, SAD kupuje motore RD-181 od ruskih proizvođača. Motor RD-181 se koristi za pogon Antares raketa koji pokreću Cygnus teretni tegljače na Međunarodnoj svemirskoj postaji NASA-e.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,