Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » ‘HOUSTON, IMAMO PROBLEM’: Rusija prijeti prekidom dobave raketnih motora klju─Źnih za ameri─Źki svemirski program

‘HOUSTON, IMAMO PROBLEM’: Rusija prijeti prekidom dobave raketnih motora klju─Źnih za ameri─Źki svemirski program

rusija-motoriMoskva ─çe se osvetiti za posljednje sankcije koje je predlo┼żio Washington, a jedan takav odgovor mo┼że odgoditi prodaju raketnih motora klju─Źnih za ameri─Źki svemirski program, izjavio je visoki ruski zastupnik Sergey Ryabukhin

Rusija opskrbljuje Ameriku raketnim motorima tipa RD-180 koje koriste NASA i Pentagon jer SAD nema pouzdanu doma─çu alternativu.

“Imamo ne┼íto sa ─Źime ─çemo napraviti odmazdu, ako predsjednik Trump odlu─Źi to u─Źiniti i postoji politi─Źka volja. Protumjere mogu ciljati takva osjetljiva podru─Źja poput jedinstvenih projekata” – rekao je senator.

Komentari su do┼íli ubrzo nakon vijesti da Bijela ku─ça planira uvesti nove kaznene mjere protiv Rusije zbog navodnog sudjelovanja u trovanju biv┼íeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove k─çeri Julije u Velikoj Britaniji. Rusija je odbila tu optu┼żbu i pozvala na zajedni─Źku istragu.

Nove sankcije predla┼żu zabranu izvoza osjetljive robe za nacionalnu sigurnost u Rusiju, zabranu letova ruske zrakoplovne tvrtke Aeroflot u SAD i gotovo potpunu suspenziju ameri─Źkog izvoza u Rusiju.


Prema ameri─Źkom State Departmentu, Rusija mo┼że izbje─çi sankcije pru┼żaju─çi jamstva o nekor┼ítenju kemijskog oru┼żja u budu─çnosti.

Prema rije─Źima Ryabukhina, mjere bi se mogle usmjeriti na izvoz raketnih motora RD-180, kojeg proizvodi ruska dr┼żavna in┼żenjerska tvrtka Energomash, budu─çi da su motori klasificirani kao proizvodi dvostrukog kori┼ítenja koji bi se mogli koristiti za postavljanje kako na civilne tako i na vojne satelite u orbitu.

1997. godine Moskva i Washington su zape─Źatili sporazum o izvozu 101 motora RD-180 u SAD. Prije dvije godine, ameri─Źki je Kongres zabranio kori┼ítenje ruskih motora nakon 2019. Me─Ĺutim, zabrana je otkazana nakon ┼íto su zastupnici navodno shvatili da ameri─Źka svemirska industrija ne mo┼że prona─çi zamjenu.

Nedugo zatim, United Launch Alliance (ULA), zajedni─Źka tvrtka u vlasni┼ítvu Lockheeda Martin i Boeing, naru─Źila je 20 dodatnih motora iz Energomasha.

Motori se koriste za pogon raketa Atlas V. Ranije su objavljena izvješća da će ULA vjerojatno nastaviti koristiti ruske motore do 2028. godine.

Osim RD-180 motora, SAD kupuje motore RD-181 od ruskih proizvo─Ĺa─Źa. Motor RD-181 se koristi za pogon Antares raketa koji pokre─çu Cygnus teretni teglja─Źe na Me─Ĺunarodnoj svemirskoj postaji NASA-e.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,