Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » KINA UPOZORILA AMERIKU: Ukoliko započnete ‘trgovinski rat’ nećemo mirno gledati – evo što ćemo napraviti

KINA UPOZORILA AMERIKU: Ukoliko započnete ‘trgovinski rat’ nećemo mirno gledati – evo što ćemo napraviti

kina-tvornicaPeking neće “sjediti neodlučno” ako akcije Washingtona unište kineske interese i poduzet će “nužne mjere”, upozorio je glasnogovornik Nacionalnog narodnog kongresa

Kina trenutno očekuje trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali je spremna na odmazdu ako je potrebno, priopćio je u nedjelju novinarima bivši kineski veleposlanik u SAD-u i glasnogovornik parlamenta zemlje Zhang Yesui.

“Kina ne želi trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama”, rekao je Zhang.

“Ali ako SAD poduzmu akcije koje bi naštetile kineskim interesima, Kina neće mirno sjediti i poduzet će potrebne mjere”.

Izjava je došla nakon što je američki predsjednik Donald Trump priopćio kako planira uvesti porez na uvoz od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij ranije ovog tjedna.

U petak je Trump objavio na Twitteru da su “trgovinski ratovi dobri i da je lako pobijediti”, tvrdeći da SAD gubi milijarde u nepovoljnim poslovima sa “gotovo svakom zemljom s kojom posluje”.

Nedavno je kinesko ministarstvo trgovine osudilo Trumpov potez za kojeg se kaže da će “ozbiljno oštetiti” mehanizme Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Ministarstvo je također obećalo da će raditi sa “ostalim pogođenim zemljama u poduzimanju mjera za zaštitu svojih prava i interesa”, izjavio je voditelj MOC trgovinskog odjela i istražnog ureda Wang Hejun, kako je navela agancija Xinhua.

Odluka Washingtona koja će stupiti na snagu sljedećeg tjedna, pokrenula je reakciju drugih američkih partnera, uključujući EU i Kanadu.

Ubrzo nakon Trumpove izjave, kanadski ministar trgovine Francois-Phillippe Champagne obećao je da će obraniti svoje radnike, nazivajući tarife “neprihvatljivima”.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u petak kako EU ne može “staviti glavu u pijesak” i obećao mjere za donošenje odluka, rekavši kako Unija može nametnuti tarife na “Harley-Davidson, na burbon i na plavi traper – Levis.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,