Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PREMIJER NETANYAHU PORUČIO AMERICI I RUSIJI: ‘Izrael ima slobodne ruke da ratuje u Siriji’

PREMIJER NETANYAHU PORUČIO AMERICI I RUSIJI: ‘Izrael ima slobodne ruke da ratuje u Siriji’

netenjahu-rukaPremijer Benjamin Netanyahu je izjavio u ponedjeljak da je podsjetio SAD i Rusiju da će Izrael nastaviti poduzimati akcije preko sirijske granice u skladu sa svojim sigurnosnim potrebama

„Mi kontroliramo naše granice, mi štitimo našu zemlju, i mi ćemo to nastaviti činiti,” Reuters citira Netanyahua koji je to rekao u javnim obraćanju članovima svoje stranke Likud u parlamentu.

„Također sam obavijestio svoje prijatelje, prvo u Washingtonu i naše prijatelje u Moskvi, da će Izrael djelovati u Siriji, uključujući i na jugu Sirije, prema našem razumijevanju i prema našim sigurnosnim potrebama.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pojasnio SAD-u i Rusiji da će Tel Aviv i dalje „djelovati u Siriji”. Izjava je došla nakon što su Donald Trump i Vladimir Putin potvrdili zajedničke napore kako bi podržali primirje u sirijskoj regiji koja graniči sa Izraelom i Jordanom.

„Mi kontroliramo naše granice, mi štitimo našu zemlju, i mi ćemo nastaviti to činiti”, rekao je Netanyahu u obraćanju članovima njegove desničarske stranke Likud u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Netanyahuove izjave su uslijedile nakon što je regionalni ministar suradnje Tzachi Hanegbi, izrazio slične osjećaje dan ranije. Izrael je „postavio crvenu liniju i on će stajati čvrsto na tome”, izjavio je u nedjelju.


Tel Aviv je pritom pozvao Washington i Moskvu da proglase ilegalnim miliciju Irana, Hezbollaha, Shiae i njihove stacionarne baze u Siriji, te da ih drže podalje od granice sa Golanskom visoravni.

U međuvremenu, američki dužnosnik vlade je rekao u ponedjeljak da je Rusija pristala „raditi sa sirijskim režimom kako bi uklonila iranske snage od granice na Golanskoj visoravni s Izraelom. ”

Razmak bi se trebao kretati od 5-7 kilometara do oko 30 kilometara, ovisno o trenutnim pozicijama pobunjenika u sirijskom kontroliranom području na Golanskoj visoravni, rekao je dužnosnik za Reuters pod uvjetom da ostane anoniman.

Izraelski dužnosnici koji su informirani o ovoj situaciji, izjavili su kako je cilj očuvanje udaljenosti suparničkih frakcija jedne od drugih, te će također zadržati iranske snage od izraelske strane na području osporene Golanske visoravni.

Izraelska vojska tvrdi da je provela oko 100 vojnih udara u Siriji. Oni su ciljali sumnjive pozicije Hezbollaha ili iranska skladišta oružja, ili u znak odmazde za granatiranje Golanske visoravni iz Sirije. (RT)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,