Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KREĆE NOVI MEDIJSKI RAT AMERIKE: Državna tijela prisilila RT i Sputnik da se proglase stranim agentima u SAD-u

KREĆE NOVI MEDIJSKI RAT AMERIKE: Državna tijela prisilila RT i Sputnik da se proglase stranim agentima u SAD-u

rt-sputnik“Između pokretanja kaznenog progona i upisa, odlučili smo se za ovo drugo. Pozdravljamo slobodu govora na američki način i sve koji u to još vjeruju”, narugala se na Twitteru glavna urednica RT-a Margarita Simonija

Podpredsjednik Državne dume Rusije Petar Tolstoj izjavio je da su se predstavnici četiri parlamentarne frakcije u SAD-u dogovorile o izmjenama i dopunama zakona koje omogućavaju da se strani mediji upišu kao strani agenti, prenose mediji.

„Mediji registrirani na teritoriju druge države ili oni koji dobijaju novčana ili druga sredstva stranih državnih institucija ili kompanija, ili ruskih kompanija sa stranim financiranjem, mogu se smatrati stranim agentima bez obzira na njihovu organizacijsku i pravnu formu“, istaknuo je Tolstoj.

On je objasnio da će Ministarstvo pravosuđa odlučivati o tome koji mediji će potpadati pod status stranog agenta.

Tolstoj je objasnio da se takvim medijima koji su strani agenti predlaže da uvedu obavezu označavanja svoje kategorije kao referentnu odredbu prema Zakonu o nevladinim organizacijama.

„Ako je medij prepoznat kao agent, onda će on raditi na isti način kao što rade strani agenti iz Nevladinih organizacija (NVO)“, naglasio je Tolstoj.

„Radna grupa pripremila je dopune, tekst je usaglašen. Donijeli smo odluku na Savjetu Državne dume da ovi amandmani budu razmotreni sutra. I shodno tome, sutra do kraja dana ovaj dokument će biti upućen Savjetu Federacije“, rekao je Tolstoj.


Ruska televizijska postaja objavila je u četvrtak da će poštovati takozvani zakon FARA (Foreign agents registration act) po kojemu sve tvrtke koje zastupaju neku stranu zemlju ili organizaciju moraju redovito izvješćivati američke vlasti o vezama s tom državom ili ustanovom, u protivnom će im se zamrznuti imovina.

Kako navodi RT, koji ove zahtjeve kani osporiti na sudu, američko ministarstvo pravosuđa mu je odredilo rok do ponedjeljka da ih ispuni.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a službeno je 13. studenog registriralo kompaniju „T&R Productions“, koja uslužuje televiziju RT Amerika, kao stranog agenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je ove zahtjeve Washingtona »napadom na slobodu govora« koji će za sobom povući »odgovarajući i sličan odgovor« Moskve.

Pogledajte što je ruski oligarh Oleg Deripaska rekao novinaru CNN-a na nedavnom summitu APEC:
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,