Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Francuska bi mogla ozakoniti dob seksualnog pristanka na 13 godina starosti nakon što je čovjek oslobođen za silovanje 11-godišnjakinje

Francuska bi mogla ozakoniti dob seksualnog pristanka na 13 godina starosti nakon što je čovjek oslobođen za silovanje 11-godišnjakinje

francuska-djevojcicaFrancuska vlada razmatra promjenu minimalne dobi za seksualnu suglasnost nakon nedavne kontroverzne odluke sudske porote da poštede čovjeka optuženog za silovanje 11-godišnje djevojke

Presuda je izazvala javni prosvjed i poziva na reviziju zakona, piše RT.

Novi zakon, ukoliko se usvoji, postaviti će presedan u francuskom zakonu o seksualnom nasilju, jer će po prvi put definirajti dobnu granicu ispod koje se svaki seksualni odnos sa maloljetnicom pravno smatra silovanjem.

„Pitanje dobi ispod koje se pristanak maloljetnika pretpostavlja da ne postoji – je presudan, jer postoje očito vrlo šokantne i neprihvatljive situacije”, rekao je francuski ministar pravosuđa Nicole Belloubet, navodi radio RTL.

S obzirom na dob pristanka, Belloubet je rekao da se o legalizaciji dobi zakonskog pristanka na seks sa djetetom od 13 godina „vrijedi razmisliti”, uz napomenu da će konačna odluka u svakom slučaju treba biti u odluci sudaca.

Marlene Schiappa, državna zastupnica za ravnopravnost spolova kod djece, tvrdi da bi ta granica trebala ležati negdje između 13 i 15 godina.

„Ispod određene dobi, smatra se da nema rasprave o seksualnom pristanku djeteta, i svako dijete ispod određene dobi automatski će se smatrati da je silovano ili seksualno zlostavljano”, rekla je Schiappa za BMF TV.


Potreba da se izmijeni zakon je rasvijetljena presudom porote u slučaju 30-godišnjeg muškarca koji je, još u 2009. godini, navodno namamio 11-godišnju djevojčicu u seksualni odnos. Prošli tjedan je čovjeku iz Zelenortske Republike koji živi u Francuskoj suđeno i porota ga je oslobodila nakon što tužitelji, koji su tražili kaznu zatvora od osam godina za tuženika, nisu uspijeli dokazati da je seks bio bez pristanka.

Prema trenutnom francuskom zakonu, samo seksualna djela počinjena uz uporabu „nasilja, prisile, prijetnje ili iznenađenja” smatraju se silovanjem, bez obzira na dob žrtve. Kazne su teže ako je žrtva mlađa od 15 godina, ali ne postoji minimalna dob pristanka.

Francuski kazneni zakon predviđa kaznu do pet godina zatvora za seksualne prekršaje. Za silovanje, počinitelji se suočavaju sa mnogo težim kaznama iza rešetaka ako se radi o osobama koje su mlađe od 15 godina.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,