Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KRAJ ISLAMSKE DRŽAVE? Sirijska vojska i njeni saveznici zarobili posljednje veliko uporište ISIS-a u sirijskom gradu

KRAJ ISLAMSKE DRŽAVE? Sirijska vojska i njeni saveznici zarobili posljednje veliko uporište ISIS-a u sirijskom gradu

sirija-oslobodjenjeRusko Ministarstvo obrane je izjavilo da je područje koje je konrolirano od strane ISIS-a u Siriji palo na manje od 5 posto teritorija zemlje

Sirijska vojska i njeni saveznici su osvojili posljednju veliku utvrdu islamske države (IS, bivši ISIS/ISIL), prenosi RT.

Iračke mobilne jedinice su također navodno sudjelovale u operaciji, pišu lokalni mediji.

Sirijska vojska je vratila potpunu kontrolu nad gradom Abu Kamalom, uništavajući posljednje uporište ISIS-a u zemlji, potvrdio je vojni vrh vojske Sirije.

Sirijske vladine snage su zarobile grad Abu Kamal koji se nalazi u dolini Eufrata na granici s Irakom, prema dopisniku RT-a. Grad je bio jedan od posljednjih velikih naselja koje su držali teroristi Islamske države.

Video objavljen na YouTube povezan sa provladinim snagama pokazuje sirijske vojnike i vojnike savezničkih snaga iz raznih vojnih skupina, kao i borce Hezbollaha kako slave svoju pobjedu u blizini grada Abu Kamal.

Snimka pokazuje borce Hezbollah kako poziraju sa svojom zastavom, kao i sirijske vojnike i savezničku miliciju kako poziraju uz nacionalnu sirijsku zastavu.

Vojnici na videu nose sirijske i iračke vojne odore. Krajolik u videu se čini da je u skladu sa terenom oko grada Abu Kamala.
 

 
Grad Deir ez-Zor je izdržao godinu dana dugu blokadu, prije nego je osvojen od strane sirijske vojske uz podršku ruskih zračnih ranije u rujnu.


Dana 3. studenog, Rusko Ministarstvo obrane je izjavilo da je područje koje je konrolirano od strane ISIS-a u Siriji palo na manje od 5 posto teritorija zemlje.

Nedavno je ruski ministar obrane Sergej Shoigu rekao da Islamska država drži pod kontrolom „više od 70 posto sirijskog teritorija” prije nego je rusko ratno zrakoplovstvo počelo sa radom u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

“Oslobođenje grada Abu Kamal označava konačni kraj teritorijalnim ambicijama Islamske države”, rekao je Joshua Landis voditelj studije Odjela za Bliski istok na Sveučilištu u Oklahomi. Dodao je kako je Islamska država sada izgubila sva veća naselja koja je imala pod kontrolom, dok nije stjerana u kut od strane sirijske i iračke vojske u pograničnom području između dviju zemalja.

Pobjeda nad teroristima u Abu Kamal bi praktično značila kraj samoproglašenog terorističkog kalifata, kaže Max Abrahms, profesor na Sveučilištu Northeastern. To signalizira „kraj glavnog političkog cilja islamske države”, rekao je Abrahms. „Kalifat je bio glavni politički “raison d’etre” za Islamsku državu. I ne mislim da bi bilo tko sada mogao reći kalifat još postoji u bilo kojem stvarnom način.”

Preostali teroristi ISIS-a, međutim, još uvijek predstavljaju jasnu prijetnju ne samo u regiji nego i u svijetu, profesor je upozorio, savjetujući one koji se bore protiv IS-a nastave i dalje napadati džihadiste.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,