Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC, SVIJET U RATU » ISTRAŽIVANJE: Amerika je potrošila 5,6 BILIJUNA dolara na ratove od 11. rujna 2001. do danas

ISTRAŽIVANJE: Amerika je potrošila 5,6 BILIJUNA dolara na ratove od 11. rujna 2001. do danas

novac-vojska-financiranjeWashington je potrošio nevjerojatnih 5,6 bilijuna dolara na ratove u Afganistanu, Iraku, Siriji i Pakistanu od 2001. godine, navodi se u novoj studiji

Ta brojka je tri puta veća nego što je Pentagon naveo u službenim procjenama.

Istraživanje Watson Instituta za međunarodne i javne poslove na Sveučilištu Brown otkrilo je da su do kraja rujna američki ratovi u kombinaciji sa „dodatnim izdacima za domovinsku sigurnost i Ministarstvo obrane i veterane” koštali više od 4,3 bilijuna od 11. rujan 2001. godine.

Taj broj je porastao na 5,6 bilijuna dolara jednom kada su se dodali i fiskalni troškovi za 2018. godinu, zajedno s procijenjenim budućim izdacima za veterane.

Studija je istaknula se se ta brojka drastično razlikuje od 1,52 bilijuna dolara koliko su ratovi koštali američke porezne obveznike izjavio je Pentagon, između fiskalne godine 2001. i 2018. Taj broj je dobiven u ranijem izvještaju Pentagona pod nazivom „Procjena troškova za za ratove u Afganistanu, Iraku i Siriji.

Watson Institut tvrdi da su koristili „sveobuhvatniju procjenu” globalnog „rata protiv terora”, pozivajući se na ukupni približni trošak od 23.386 dolara po američkom poreznom obvezniku.


„Razlika između ove procjene troškova rata i drugih procjena je da ti troškovi ne uključuju samo Pentagon, vojnu potrošnju Ministarstva obrane, već i druge troškove rata, uključujući i potrošnju od strane State Departmenta, Odjela za veterane, i domovinsku sigurnosti„ – kaže se u izvješću.

Dodatni troškovi uključuju troškove kao što su pružanje dugoročne medicinske skrbi za veterane. Takvi izdaci su vrlo bitni u izračunu troškova ratova, prema studiji autora Neta Crawforda.

„Čak i ako danas prestanemo ratovati, mi bismo dodali 7,9 bilijuna dolara nacionalnom dugu”, rekao je senator Jack Reed. Studija, čini se da podržava tu izjavu, ističući da bi akumulirana kamata na posuđeni novac mogla dodati dodatnih 8 bilijuna dolara državnom dugu u narednih nekoliko desetljeća.

„Do 2056. godine, konzervativna procjena je da će troškovi kamata biti 8 bilijuna dolara, osim ako SAD ne bude promijenila način na koji financira ratove. Iako je malo vjerojatno, Kongres može odlučiti povećati poreze ili prodati veliki broj ratnih obveznica da bi i dalje plaćao kredite uz pomoću kojih vodi ratove„ – ističe studija.

Što se tiče troškova pojedinih ratova, studija navodi da su „dva najveća troška bili ratovi u Iraku i Afganistanu.” Ona kaže da je „potrošnja za te ratove jako porasla, u 2008. i 2011. godini.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,