Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PUTIN: Jedan dan oružje ide ‘umjerenoj opoziciji’, a sljedeći dan teroristima

PUTIN: Jedan dan oružje ide ‘umjerenoj opoziciji’, a sljedeći dan teroristima

putin-govor-sirijaRuski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je tajna isporuka oružja u zonama sukoba navodno prvenstveno motivirana iz dobiti nego iz geopolitičkih razloga

Nazvao je to „neodgovornim” i nepodesnim za bilo koju državu.

Govoreći na sastanku komisije izvoza oružja u Moskvi, Putin je istaknuo da, iako je prodaja oružja vrijedna više milijardi dolara za Rusiju, ona osigurava nikada ne narušava stabilnost regije u se isporučuje oružje.

Rekao je da je takav pristup u suprotnosti s „nekim akterima na tržištu naoružanja”, suzdržavajući se od imenovanja krivaca, ali očito se to odnosi na SAD i nekoliko njihovih saveznika.

„Umjesto prave borbe protiv terorističkih skupina vidimo simulacije borbi, a nekontrolirana isporuka oružja raste. Jedan dan oružje ide takozvanoj „umjerenoj opoziciji” na ovom ili onom mjestu, a sutradan ide u ruke radikala i terorista„ – rekao je Putin.

„Čini se da su zone sukoba postale nekome samo unosan posao, veza sa lancem ‘sive’ sheme opskrbe oružjem, nacija i regija koje pate od vojne i političke nestabilnosti”.

SAD i njegovi saveznici kao što su Katar i Saudijska Arabija su podržali oružane skupine koje se protive vladi Sirijskog predsjednika Bashar al-Assada u proteklih šest godina, uključujući i tajne isporuke oružja i vojne opreme.

Na tako malo puta je to oružje završilo u rukama radikalnih islamističkih skupina, uključujući i teroriste Islamske države (IS, bivši ISIS / Isil) i Džabhat al-Nusra, označenih kao teroristi od strane SAD-a. Problem je bio priznat u Washingtonu, ali to nije zaustavilo isporuke.


„Ne postoji način” da SAD može kontrolirati sve svoje isporuke oružja i opreme različitim oružanim frakcijama u kriznim područjima širom svijeta”, rekao je za RT Michael Maloof, bivši dužnosnik Pentagona. On je posebno istaknuo primjer Sirije, gdje se oružje dostavlja iz zraka od strane SAD-a oružanim oporbenim skupinama koje na kraju padne u ruke Islamske države (IS, bivši ISIS/ISIL).

„Mi smo doživjeli totalni kaos na mnoge načine u različitim regijama Sirije”, rekao je Maloof. On je dodao da SAD ne može učinkovito kontrolirati tokove oružja u ratom razorenoj zemlji jer sve oružane skupine koje djeluju tamo, uključujući i ekstremističke i terorističke formacije, rade jedni s drugima.

Maloof je rekao da je u nekim slučajevima, omogućavanje američkog oružja Islamskoj državi „proračunata stvar”, jer je primarni cilj Washingtona u Siriji srušiti Assada.

Američko oružje se isporučuje državnim kupcima, a militantne skupine također nisu uvijek sigurne. ISIS je neslavno zarobio nedavno veliki arsenal američkih vojnih vozila i teškog naoružanja, kada je zauzeo irački grad Mosul u 2014. Većina oružja oduzetog ISIS-u od strane sirijsko-arapske vojske, je bilo američke proizvodnje, naglasio je vojni novinar Viktor Litovkin za RT.

„Prije samo tjedan dana sirijska vojska je pokazala zalihe oružja kojeg je otela od Islamske države. Bilo je tu jurišnih pušaka, strojnica, drugog manjeg oružja, protutenkovskih raketa, minobacača itd. Za to oružje je doslovno bio potreban čitav stadion da se uskladišti. Tu su se čak mogli naći i dronovi. Svo to oružje je bilo proizvedeno u Americi„ rekao je on.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,