Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, Uncategorized » REZOLUCIJA UJEDINJENIH NARODA: Demokratska Amerika glasala za smrtnu kaznu za homoseksualnost i krivovjerstvo

REZOLUCIJA UJEDINJENIH NARODA: Demokratska Amerika glasala za smrtnu kaznu za homoseksualnost i krivovjerstvo

un-rezolucija-gaySAD je samo jedna od 13 dr┼żava koje su glasale protiv UN-ove rezolucije koja osu─Ĺuje odre─Ĺivanje smrtne kazne homoseksualnim osobama

Iako je rezolucija uspje┼íno izglasana, SAD se pridru┼żio Saudijskoj Arabiji, Iraku i Kini u glasovanju protiv nje. Rezolucija UN-ovog Vije─ça za ljudska prava osudila je odre─Ĺivanje smrtne kazne kao sankcije za pona┼íanja kao ┼íto su krivovjerstvo, bogohuljenje, preljub i dobrovoljni istospolni odnosi.

SAD dao potporu Saudijskoj Arabiji

Rezolucija je tako─Ĺer napala odre─Ĺivanje smrtne kazne osobama s pote┼íko─çama u razvoju, maloljetnicima i trudnicama te istaknula ozbiljnu zabrinutost da se smrtna kazna zbog preljuba u ve─çini slu─Źajeva izri─Źe ┼żenama.

SAD je podupro dva prijedloga izmjene rezolucije koji navode da smrtna kazna “nije nu┼żno kr┼íenje ljudskih prava” te da nije oblik mu─Źenja, “iako u nekim slu─Źajevima mo┼że dovesti do mu─Źenja”. SAD je tako─Ĺer dao potporu amandmanu Saudijske Arabije koja je navela da svaka dr┼żava ima pravo odrediti vlastite zakone i kazne.

SAD se protivi op─çem ukidanju smrtne kazne

Unato─Ź glasovima protiv, nova rezolucija usvojena je s 47 glasova za. Trenutno ┼íest dr┼żava odre─Ĺuje smrtne kazne homoseksualnim osobama: Iran, Saudijska Arabija, Sudan, Jemen, Nigerija i Somalija. Taj broj se pove─çava na osam ako ubrojimo ISIS-ove teritorije u Iraku i Siriji.

U jo┼í pet dr┼żava smrtna kazna za gay osobe nije dozvoljena zakonom, ali se u praksi izvr┼íava. Direktor me─Ĺunarodne LGBTI udruge (ILGA) Renato Sabbadini izjavio je: “Nepodno┼íljivo je znati da stotine milijuna ljudi ┼żive u dr┼żavama u kojima bi mogle umrijeti zbog toga ┼íto nekoga vole”.

Glasnogovornica ameri─Źkog State Departmenta Heather Nauert izjavila je da se SAD protivi smrtnoj kazni za homoseksualce, bogohuljenje, preljub i krivovjerstvo, ali glasovao je protiv rezolucije jer se ona bli┼żi “osu─Ĺivanju smrtne kazne u svakoj situaciji te poziva na njeno op─çe ukidanje”.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI, Uncategorized · Tags: , , , , , ,