Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, Uncategorized » REZOLUCIJA UJEDINJENIH NARODA: Demokratska Amerika glasala za smrtnu kaznu za homoseksualnost i krivovjerstvo

REZOLUCIJA UJEDINJENIH NARODA: Demokratska Amerika glasala za smrtnu kaznu za homoseksualnost i krivovjerstvo

un-rezolucija-gaySAD je samo jedna od 13 država koje su glasale protiv UN-ove rezolucije koja osuđuje određivanje smrtne kazne homoseksualnim osobama

Iako je rezolucija uspješno izglasana, SAD se pridružio Saudijskoj Arabiji, Iraku i Kini u glasovanju protiv nje. Rezolucija UN-ovog Vijeća za ljudska prava osudila je određivanje smrtne kazne kao sankcije za ponašanja kao što su krivovjerstvo, bogohuljenje, preljub i dobrovoljni istospolni odnosi.

SAD dao potporu Saudijskoj Arabiji

Rezolucija je također napala određivanje smrtne kazne osobama s poteškoćama u razvoju, maloljetnicima i trudnicama te istaknula ozbiljnu zabrinutost da se smrtna kazna zbog preljuba u većini slučajeva izriče ženama.

SAD je podupro dva prijedloga izmjene rezolucije koji navode da smrtna kazna “nije nužno kršenje ljudskih prava” te da nije oblik mučenja, “iako u nekim slučajevima može dovesti do mučenja”. SAD je također dao potporu amandmanu Saudijske Arabije koja je navela da svaka država ima pravo odrediti vlastite zakone i kazne.

SAD se protivi općem ukidanju smrtne kazne

Unatoč glasovima protiv, nova rezolucija usvojena je s 47 glasova za. Trenutno šest država određuje smrtne kazne homoseksualnim osobama: Iran, Saudijska Arabija, Sudan, Jemen, Nigerija i Somalija. Taj broj se povećava na osam ako ubrojimo ISIS-ove teritorije u Iraku i Siriji.

U još pet država smrtna kazna za gay osobe nije dozvoljena zakonom, ali se u praksi izvršava. Direktor međunarodne LGBTI udruge (ILGA) Renato Sabbadini izjavio je: “Nepodnošljivo je znati da stotine milijuna ljudi žive u državama u kojima bi mogle umrijeti zbog toga što nekoga vole”.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert izjavila je da se SAD protivi smrtnoj kazni za homoseksualce, bogohuljenje, preljub i krivovjerstvo, ali glasovao je protiv rezolucije jer se ona bliži “osuđivanju smrtne kazne u svakoj situaciji te poziva na njeno opće ukidanje”.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI, Uncategorized · Tags: , , , , , ,