Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Putin isplatio nepodmireni značajni dug Rusije prema središnjim bankama Novog svjetskog poretka

Putin isplatio nepodmireni značajni dug Rusije prema središnjim bankama Novog svjetskog poretka

putin-casaRuski predsjednik Vladimir Putin je konačno podmirio dugove svih bivših sovjetskih republika prema svjetskim središnjim bankama – što Rusiju čini jedinom zemljom koja se oslobodila od tiranije bankarskog sustava

„Dug prema Bosni i Hercegovini u iznosu od 125.200.000 dolara je riješen u skladu s dogovorom između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, potvrdio je ruski ministar financija Aleksej Kudrin u utorak.

Kako je izvijestio RT, preostali dug je bio novac kojeg je Sovjetski Savez dugovao Jugoslaviji. Vanjski dug SSSR-a se nakupljao na različite načine. Obveze prema zapadnim zemljama pretvorile su se u dug nakon 1983. godine. Dug kojeg je Rusija dugovala bivšoj Jugoslaviji je nastao kao rezultat trgovine između te dvije zemlje.

Zašto je Rusija isplatila sovjetski dug sama

U početku, pretpostavljalo se da će vanjski SSSR-a biti plaćen od strane svih njezinih bivših republika. Dokument o tome je trebao biti potpisan u prosincu 1991. Najveći dio duga je bio od Rusije (61,34 posto). Ukrajina je dugovala 16.37 posto, a Bjelorusija 4,13 posto.

Međutim, Estonija, Latvija, Litva, Azerbajdžan, Moldavija, Turkmenistan i Uzbekistan nisu potpisali ugovor. Kao rezultat toga, 1994. godine Rusija je svima oprostila dug u zamjenu za imovinu diljem bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kad su se odnosi s Rusijom pogoršali 2014., Kijev je zaprijetio da će nacionalizirati rusku imovinu u Ukrajini. U to vrijeme, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je podsjetilo Ukrajinu da duguje 20 milijardi dolara još iz vremena sovjetskog doba, a ako Kijev bude povlačio pitanje imovine, Moskva može zatražiti isplatu duga.

Od 1994. godine, dug starog SSSR-a bio je gotovo 105 milijarde dolara. Najveći dio ovog iznosa (preko 47 milijardi dolara) bio je od strane vjerovnika Pariškog klubua. To je bila skupina od 19 vjerovnika, uglavnom sa Zapada, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

Rusija je aktivno počela vraćati dugove pod predsjedanjem Vladimira Putina, koji se također podudaraju sa porastom cijena nafte, dajući zemlji dodatnu zaradu na devizama.

Jedan od posljednjih velikih dugova sovjetske ere je otplaćen prošle godine Kuvajtu. Rusija je platila 1,1 milijardu dolara i isporučila 620 milijuna dolara vrijedne high-tech proizvode toj zemlji.

Rusija oprostila dug prema SSSR-u

U isto vrijeme, Rusija je otpisana velik dio duga zemlja u razvoju koje su joj dugovale. U 2014. godini Rusija je oprostila više od 30 milijardi dolara duga Kubi, što je iznosilo 90 posto ukupne pasive. Preostali dug u iznosu od 3,5 milijardi dolara, bit će isplaćen u roku od deset godina u 20 jednakih obroka.

Rusija je također otpisala dug Iraku od 21,5 milijardi dolara, Mongoliji (11,1 milijardi dolara), Afganistanu (11 milijardi dolara) i Sjevernoj Koreji (10 milijardi dolara), kao i 20 milijardi dolara dugovanja nekoliko afričkih zemalja.

Ukupno, Rusija je oprostila više od 100 milijardi dolara duga zemljama u razvoju u proteklom desetljeću.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,