Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » AMERIČKO ISTRAŽIVANJE: Kemoterapija pomaže rastu i širenju tumora

AMERIČKO ISTRAŽIVANJE: Kemoterapija pomaže rastu i širenju tumora

kemoterapijaIstraživači u SAD-u su upozorili da kemoterapija može uzrokovati rak i omogućiti mu širenje po cijelom tijelu, te potaknuti rast većih i više smrtonosnijih tumora

Nova studija o utjecaju kemoterapijskih lijekova na pacijente s rakom dojke je otkrila da lijekovi za rak zapravo povećavaju šanse za širenje raka – koji često dovodi do prerane smrti bolesnika.

Od 55.000 žena svake godine oboli od raka dojke u Velikoj Britaniji s tim da 11.000 umire od svoje bolesti, piše Telegraph.

Mnogima je dana kemoterapija prije operacije, ali nova istraživanja pokazuju da, iako se skuplja tumor u kratkom roku, kemoterapija bi mogla nakon toga izazvati širenje stanica raka po cijelom tijelu.

Smatra se da su otrovni lijekovi okidači mehanizam popravka u tijelu što u konačnici omogućuje tumorima da nakon smanjivanja narastu još više nego prije. Također se povećava broj „vrata” krvnih žila koje omogućuju da se rak širi po cijelom tijelu.

Dr. George Karagiannis, sa Albert Einstein College of Medicine u Yeshiva Sveučilištu u New Yorku, otkrio je povećan broj “vrata” krvnih žila u 20 bolesnika koji su primali dvije slične kemoterapije.

On je također otkrio da kod miševa, kemoterapija povećava broj stanica raka koje cirkuliraju kroz tijelo i kroz pluća.

Dr. Karagiannis je rekao se žene mogu pratiti tijekom kemoterapije i provjeravati da li je rak počeo cirkulirati i da li je počeo nastajati povećani broj “vrata” krvnih žila.

„Jedan pristup bi bio da anliziramo malu količinu tkiva tumora nakon nekoliko doza preoperativne kemoterapije”, rekao je on.

„Ako nakon analize rezultati pokažu da su rezultati povećani preporučujemo prestanka kemoterapije i da operacija bude prva, nakon čega će slijediti postoperativna kemoterapija. Trenutno se planira opsežnije ispitivanje u svezi kemoterapije za rješavanje tog problema.

„U ovoj studiji mi smo samo istraživali širenje stanica raka dojke izazvane kemoterapijom. Trenutno radimo na drugeim vrstama raka i istažujemo da li su slični učinci„.

Studija je objavljena u časopisu Science Translational Medicine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,