Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD pokrenuo napad kemijskim oružjem na Siriju – MEDIJI ŠUTE!

SAD pokrenuo napad kemijskim oružjem na Siriju – MEDIJI ŠUTE!

kemijski-napadAmerika je uhvaćena u pokretanju napada kemijskim oružjem na grad u Siriji, s populacijom od 200.000 stanovnika

“Sirijske demokratske snage” koje podržava SAD su provele zračni napada klaster bombama koje sadrže ilegalne kemikalije. To se dogodilo prošlog utorka, a napad je u velikoj mjeri ignoriran od strane mainstream medija.

Dok su popularni mainstream mediji poput Reutersa izvijestili da „je ciljeve u gradu bombardirao zrakoplov koalicije, SDF borci su se preselili u male grupa u tom okrugu”, a bilo je i nekih ključnih aspekata koje su mediji izostavili.

Međunarodni mediji i svjedoci na Twitteru napomenuli su da su neki od zračnih napada nalikovali na kazetne bombe ili bijeli fosfor, koji su međunarodno zabranjeni na stambenim područjima.

Xinhua, kineska državna novinska agencija je izvijestila da su „Deseci civila ubijeni u četvrtak kada su američke koalicijske snage izvele napad s bijelim fosforom usmjeren na sirijski sjeverni grad Raqqu” pozivajući se na izvještaj sirijskog Sham FM radija.

Russki Riafan.ru je izvijestio da su „Koalicijske snage pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država bombaridrali Raqqu i predgrađe sa bijelim fosforom”, pozivajući se na izvješća na Twitteru, koji je rekao da je američka koalicija provela 20 zračnih napada.
 


 
Iako nije potvrđen ukupan broj civilnih žrtava, rani izvještaji ukazuju na to da je gotovo 50 ljudi ubijeno. SAD još nije priznao da li je bijeli fosfor korišten tijekom napada.

Bijeli fosfor je označen kao „zapaljiva i toksična kemijska tvar koja se koristi kao punilo u nekoliko različitih streljiva koje se može upotrijebiti za razne vojne svrhe.”

Kemikalija je zabranjena u inozemstvo nakon što je Protokol o zapaljivom oružju iz 1980. ograničio „uporabu zapaljivih oružja kao sredstva ili način ratovanja tijekom oružanog sukoba”. Uporaba kemijskog oružja očito je zabranjeno u međunarodnim oružanim sukobima.

Međunarodni odbor Crvenog križa istaknuo da „uzrokuje gušenje, oslobađa otrovne ili druge plinove, i sve analogna uporaba tekućina, materijala i uređaja koji su navedeni u Statutu Međunarodnog kaznenog suda su navedeni kao ratni zločin.”

Ako Sirijske demokratske snage koje podržava Amerika budu uspješne u vraćanju kontrole nad gradom Raqqa od ISIS-a, onda ostaje pitanje tko će kontrolirati grad.

SDF je najavio planove u travnju za upravljanje gradom uz pomoć civilnog vijeća, ali uz pomoć više od 3.000 američkih kopnenih trupa-što bi dodatno podijelilo Siriju, što će biti s Assadovom vladom.

Iako nije vjerojatno da će Sjedinjene Države u potpunosti riješiti ova izvješća, treba napomenuti da oni i dalje šute, a mainstream mediji također podsjećaju javnost na njihovu licemjernu prirodu. (izvor)
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,