Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Trump zna da su klimatske promjene la┼ż, zato ─çe EU i Kina preuzeti vodstvo u borbi protiv globalnog zatopljenja

Trump zna da su klimatske promjene la┼ż, zato ─çe EU i Kina preuzeti vodstvo u borbi protiv globalnog zatopljenja

juncker-keqiang-tuskEuropska unija i Kina ju─Źer su na summitu u Bruxellesu dogovorile zajedni─Źki stav o klimatskim promjenama te privr┼żenost Pari┼íkom sporazumu i borbi protiv globalnog zatopljenja

No ostale su bitne razlike oko me─Ĺunarodne trgovine.

Zajedni─Źki stav o Pari┼íkom sporazumu, koji su potpisali kineski premijer Li Keqiang i ┼íefovi institucija EU uz potporu svih dr┼żava ─Źlanica EU, ima jo┼í ve─çu te┼żinu jer je do toga do┼ílo samo dan nakon ┼íto se ameri─Źki predsjednik Donald Trump odlu─Źio povu─çi iz tog sporazuma.

Zajedni─Źka deklaracija, koja je ju─Źer usvojena na summitu u Bruxellesu, sadr┼żi obvezu strana o smanjenju fosilnog goriva, razvijanju zelene tehnologije i pomo─ç u pronalasku 100 milijardi dolara do 2020. godine za potrebe siroma┼ínijih dr┼żava(???) u njihovu nastojanju da implementiraju ciljeve Pari┼íkog sporazuma.

Kako je ovaj dokument bio pripremljen jo┼í prije Trumpove odluke, jasno je da ─çe druge dr┼żave morati dodatno pridonijeti kako bi se zatvorio financijski jaz koji mo┼że nastati povla─Źenjem SAD-a iz obveza koje je preuzela administracija Baracka Obame.

Uvjeti poslovanja

Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, rekao je da su odnosi EU i Kine ‘va┼żniji nego ikad’ te da u njima postoji iskrenost jer obje strane mogu re─çi jedna drugoj ono ┼íto misle.

Naravno da je Kina klju─Źna dr┼żava za postizanje ciljeva Pari┼íkog sporazuma o klimi jer je ona najve─çi zaga─Ĺiva─Ź.

Ipak, i dalje postoje razlike izme─Ĺu Kine i Europske unije oko trgovine. Na summitu su razgovarali o mjerama slobodne trgovine i potrebi za smanjenje subvencija za ─Źelik. Europska unija nije zadovoljna uvjetima poslovanja u Kini koja se, iako je jedan od najve─çih igra─Źa na svijetu, nalazi tek na 78. mjestu od 190 dr┼żava po uvjetima poslovanja.

EU ┼żeli da se ┼íto prije postigne dogovor s Kinom kako bi se europskim tvrtkama pru┼żila bolja mogu─çnost poslovanja, ┼íto tra┼że mnoge ─Źlanice, od Njema─Źke i Francuske do Italije.


Veliko gospodarstvo kakvo je Kina mora biti vi┼íe nego na sredini ljestvice – rekao je Juncker. On je tra┼żio da se europskim tvrtkama omogu─çi i natjecanje za projekte koje financira Kina u infrastrukturi.

Br┼ża implementacija

Na┼í se odnos temelji na obostranom po┼ítivanju, otvorenosti i suradnji u sklopu me─Ĺunarodnog sustava utemeljenog na pravilima. Drago mi je ┼íto danas imamo priliku sastati se i jasno izraziti te vrijednosti. Svjesni smo da zajedno mo┼żemo promicati prosperitet i odr┼żivost kod ku─çe i u inozemstvu.

Pozdravljamo ambicioznost reformi pokrenutih u Kini. Znamo da su provedene reforme i uspostavljeni planovi, no bilo bi nam drago da se ubrza implementacija kako bi se va┼íe politike uskladile s va┼íim pogledom na svijet – istaknuo je Juncker u govoru na gospodarskom forumu EU i Kine prije formalnog summita.

Milijuni turista

Kineski je premijer izjavio kako oni nastoje promovirati trgovinu i posti─çi trgovinsku ravnote┼żu. Podsjetio je da je sada broj kineskih turista u Europi znatno ve─çi nego europskih turista u Kini. Li Keqiang je rekao da je suradnja s EU ─Źvrsta te da su i jedna i druga strana profitirale od globalizma, ali globalizacija se ne mo┼że smatrati izgovorom za mnoge probleme koji postoje danas u svijetu.

Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, istaknuo je da su EU i Kina najve─çi trgovinski partneri te da je Kina drugi po veli─Źini trgovinski partner Europske unije. Trgovinska razmjena iznosi ─Źak 1,5 milijardi eura dnevno. I Juncker je spomenuo kineske turiste te naglasio da je ─Źak deset milijuna njih pro┼íle godine posjetilo Europu, a 2018. je progla┼íena Godinom turizma Kine i EU pa se o─Źekuje i pove─çanje njihova broja.

Na sastanku se razgovaralo i o sigurnosnoj situaciji u svijetu, pogotovo o Sjevernoj Koreji, te o me─Ĺunarodnom terorizmu, kiberneti─Źkim napadima i odr┼żivom razvoju.

Lideri institucija EU iskoristili su i sastanak s Kinom kako bi o┼ítro napali odluku ameri─Źkog predsjednika Trumpa o povla─Źenju iz Pari┼íkog sporazuma. Poru─Źili su kako ne postoji mogu─çnost ponovnog pregovaranja tog sporazuma koji je potpisalo vi┼íe od 190 dr┼żava.
 

(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , ,