Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » ANGELA MERKEL BIJESNA: ‘GLOBALNO ZATOPLJENJE JE PREVARA’ – Trump prelomio najbližim suradnicima i rekao da Amerika izlazi iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama

ANGELA MERKEL BIJESNA: ‘GLOBALNO ZATOPLJENJE JE PREVARA’ – Trump prelomio najbližim suradnicima i rekao da Amerika izlazi iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama

trump-klimaAmerički predsjednik Donald Trump kazao je osobama od povjerenja među kojima je i ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Scott Pruitt kako namjerava napustiti međunarodni sporazum o klimatskim promjenama

U subotu Trump je na Twitteru napisao kako će sljedećeg tjedna donijeti odluku hoće li podržati pariški klimatski sporazum.

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentarom vijesti.

Izvor koji je u kontaktu s dužnosnicima uključenima u donošenje odluke za Reuters je kazao kako je za sljedeći tjedan planirano nekoliko sastanaka s prvim ljudima energetskih tvrtki i drugima o klimatskom sporazumu uoči očekivane Trumpove objave kasnije tijekom tjedna. Reuters napominje kako nije jasno hoće li se ti sastanci uopće održati.

“Donijet ću konačnu odluku o Pariškom sporazumu sljedećeg tjedna”, napisao je u tvitu zadnjeg dana summita sedam najrazvijenijih zemalja svijeta u Italiji na kojem je odbio podleći pritiscima saveznika da podrži sporazum koji je 2015. dogovoren i označio je prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena.

Trump je globalno zatopljenje nazvao prijevarom i izložen je udruženom naporu svjetskih vođa da poštuje pariški sporazum o ograničavanju emisije ugljičnog dioksida.

Njegova nespremnost da prihvati prvi pravno obvezujući globalni klimatski sporazum koji je potpisalo 195 zemalja iznervirao je njemačku kancelarku Angelu Merkel.

“Čitava rasprava o klimi bila je vrlo teška da ne kažem vrlo nezadovoljavajuća”, kazala je novinarima. “Nema naznaka hoće li SAD ostati uz Pariški sporazum ili ne”.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , ,