Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EU DUŽNOSNICI ŠOKIRANI NAKON SASTANKA SA THERESOM MAY: ‘Britanija vam neće platiti ni centa duga. Taj novac nećete nikada dobiti!’

EU DUŽNOSNICI ŠOKIRANI NAKON SASTANKA SA THERESOM MAY: ‘Britanija vam neće platiti ni centa duga. Taj novac nećete nikada dobiti!’

theresa-junckerNajrazorniji dokument o Brexitu zatresao je Europu nakon večere između Therese May i Jean-Claudea Junckera koja je ocijenjena kao potpuni fijasko

I dok May negira takve navode nazivajući ih “briselskim tračevima”, frankfurtski “Alegmajne Zeitung” donosi detalje razgovora sugerirajući da bi Brexit mogao biti “mnogo gori nego što bilo tko može zamisliti”.

Postoji određeni semantički spor oko toga da li Berlin ili Bruxelles podmeću priče. Londonski politički novinari koji se svakodnevno susreću s ciničnim podmetanjima teško da su u poziciji da prosvjeduju, dok su oni njemački sretni da objave bilo kakvu priču na štetu britanske premijerke.

Detalji su, međutim, pravi šok. May je rekla Junkeru da Britanija ne mora platiti bilo kakve neplaćene račune ili obveze.

Premijerka je inzistirala na tome da svi pregovori trebaju ostati stroga tajna i iznenadila se na njegov komentar da će morati podnijeti izvještaje nacionalnim parlamentima. Ukoliko Britanija napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju, dobit će niži status, kao “treće zemlje”, i od Turske, rekao je Juncker.

Juncker je podsjetio May da je EU pravna konstrukcija, a ne golf klub, te da bi uzimajući u obzir duljinu dogovora s Kanadom ili Hrvatskom, prošle godine da se finaliziraju EU-UK trgovački sporazumi.

Ona je rekla da bi pitanje EU građana u Britaniji moralo biti gotovo do lipnja. Kako je istaknula, to uključuje zdravstvenu zaštitu, socijalnu sigurnost, što su nadležnosti vlade. Štoviše, UK i ne posjeduje popis građana EU koji se nalaze u Britaniji.

May se pozvala na besmislene privremene pregovare oko EU pravosudnih i unutarpolitičkih mjera i predložila da bi to mogao biti model za Brexit napominjući da bi Britanija mogla izabrati onakvo jedinstveno tržište kakvo joj se sviđa.

EU tim je napustio Downing Street u stanju šoka, piše frankfurtski medij, a prenosi britanski Independent. Juncker je pozvao Angelu Merkel kasno navečer da izrazi svoj pesimizam u svezi s manjkom znanja ili razumijevanja u Downing Streetu oko politike Brexita koju predvode vlade 27 EU zemalja – svaka od njih je suverena i odgovorna svojim biračima isto kao Theresa May u Velikoj Britaniji.

Sljedećeg dana, Merkel je rekla u Bundestagu da Britanija pati od “iluzija” oko Brexita koje su proizašle iz uvreda antiEU torijevaca i jednojezičnih novinara koji pišu za offshore tisak.

Ono što je iznenađujuće je da su svi iznenađeni. Konfederacija dominantno centarlno desnih konzervativnih stranaka u EU, Europska narodna stranka, objavila je oglas preko cijele strane u “Politiku” postavljajući prioritete pregovaranja oko Bregzita. To uključuje: “Građani EU neće plaćati račune Britancima. EU građani neće prihvatiti britanske blokade. Pravi red pregovora se mora poštivati.”

Denis MacShane, nekadašnji britanski državni tajnik za Europu, prenio je svoje dojmove o odnosu EU prema Velikoj Britaniji i Brexitu, stečene u posjetama EU zemljama.

U svojim posjetama sedam zemalja EU u 2017, čuo sam sve ove stavove od visokih ministara i dužnosnika odgovornih za pregovore o Brexitu. U Berlinu mi je rečeno da je Njemačka mjesecima od Velike Britanije tražila popis građana EU koji borave u toj zemlji, a da odgovora nije bilo.

U Varšavi mi je rečeno da Britanija mora ispuniti svoje financijske obveze prema EU prije nego što bilo kakav dogovor o napuštanju Unije bude realiziran. U Lisabonu mi je rečeno da unatoč prijateljstvu s Englezima koje seže do 14. stoljeća, Portugal sada razmišlja kao i njegovi EU partneri, kojima ostaje lojalan.

U Parizu
su mi rekli da će se granica pomaknuti na britanski teritorij dok će carinski centri biti postavljeni u svim francuskim lukama, kako bi se kontrolirao izvoz iz Britanije, te da nema šanse da profit od trgovine završi u rukama zemlje koja nije članica EU.

U Dublinu vlada dubok strah da će, ukoliko Velika Britanija napusti carinsku uniju, doći do postavljanja granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, na kojoj će se provjeravati sva roba koja se bude prenosila.

U jednoj od prijestolnica EU, glavni pregovarač o Brexitu mi je rekao:

Znamo da britanski veleposlanik šalje točne izvještaje o našoj politici prema Brexitu. Ono što ne znamo je da li te izvještaje itko u Londonu uopće čita?
 
(blic.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,