Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAJNOVIJI HRABRI GOVOR VIKTORA ORBANA: Najveća prijetnja Mađarskoj u 2017. je Europska unija

NAJNOVIJI HRABRI GOVOR VIKTORA ORBANA: Najveća prijetnja Mađarskoj u 2017. je Europska unija

orban-euOrban se probudio! Bivši dobitnik stipendije koju je dijelilo Sorosevo Otvoreno društvo sada tu istu organizaciju smatra opasnom po svoju zemlju

Kandidatura Budimpešte za Olimpijske igre 2024. godine i skandal oko zloporabe sredstava EU za gradnju linije podzemne željeznice u glavnom gradu pokrili su većinu političkih zbivanja u Mađarskoj, pa tako i govor premijera Viktora Orbána na početku proljetnog zasjedanja parlamenta.

On je pohvalio rad vlade te naglasio kako se “mađarski ekonomski model pokazao održivim”. Taj model podrazumijeva oštre mjere protiv ulagača poput Sorosa, nametanje poreza korporacijama.

Ulazak u EU, Mađarskoj nije ništa dobro donio, isto kao i Hrvatskoj. Odlazak velikog broja mladih ljudi u inozemstvo: procjenjuje se da ih je u dva mandata ove vlade otišlo oko 400.000.

Poseban interes ipak izaziva premijerov poziv na nacionalne konzultacije vezane uz “pet prijetnji” s kojima se Mađarska suočava ove godine. One, pak, više nego jasno pokazuju da će Orbán nastaviti s politikom sukoba s EU, ojačan podrškom Poljske. A riječ je o sljedećih pet prijetnji:

1. Bruxelles će onemogućiti smanjenje cijena energenata

Orban kaže da EU ove godine planira uvesti politiku zajedničke cijene energenata, što će, sasvim jasno, onemogućiti vladin plan da smanji troškove komunalnih usluga.

Mađarski je premijer u svom govoru bio vrlo jasan: inzistirat će na očuvanju prava Budimpešte da određuje cijene energenata te da je riječ o političkoj mjeri koja se ne smije prenijeti na Bruxelles.

2. Ilegalna imigracija

I ovdje je na udaru Bruxelles i njegova politika kojom se traži od zemalja članica da prihvate određen broj izbjeglica koji stižu sada primarno u Italiju, ali dijelom i dalje u Grčku. Orbán je po tom pitanju više nego nepopustljiv i ostaje čvrsto pri stajalištima koja je imao u jesen 2015. godine tijekom vala izbjeglica zapadnobalkanskom rutom.

Mađarska ostaje čvrsto ograđena, a ako netko i uspije ući, bit će smješten u posebne centre (riječ je o kontejnerima) i zatim deportiran. Već je na Kelebiji postavljena vojna jedinica koja treba osiguravati granicu, a očekuje se da će biti trupe biti razmještene na još tri lokacije uz granicu. Poznato je da se mađarska vlada vrlo oštro protivi bilo kakvoj ideji “kažnjavanja” zemalja koje ne žele prihvatiti izbjeglice. Za Orbána oni narušavaju kršćanski identitet Mađarske.

3. Uplitanje organizacija koje se financiraju iz inozemstva

Orbán je ne tako davno vrlo oštro istupio protiv djelovanja Otvorenog društva koje vodi Mađar rodom, sada američki milijarder George Soros.

Organizacije koje se financiraju iz njegova fonda vrlo su kritične prema modelu djelovanja sadašnje mađarske vlade, odnosu prema manjinama, demokratskim standardima i slobodi medija. Orbán je, naime, gotovo potpuno izbacio mašinerije Gorge Sorosa koje proizvode “obojane” revolucije u bivšim komunističkim zemljama te da su sustavi poput Rusije Vladimira Putina bitno učinkovitiji. Jedna odlika Putinove vladavine je zabrana svih organizacija koja se financiraju iz vanjskih izvora.

4. Bruxelles će dovesti u pitanje mađarsko smanjenje poreza

Vlada je dijelom ispunila svoje ekonomske ciljeve i sada treba napraviti još jedan korak koji će osigurati izbornu pobjedu. A narod najviše voli smanjivanje poreza. Postavljajući ovu prijetnju, Orbán igra na sigurno.

Za poreze su dijelom krivi “zli birokrati u Bruxellesu” koji rade na štetu Mađarske dok on vodi krvav boj za zaštitu nacionalnih interesa.

5. Bruxelles će dovesti u pitanje programe za stvaranje radnih mjesta

Riječ je o možda najvećoj prijetnji koju je razotkrio Viktor Orbán. Naime, već smo spomenuli da je zemlju napustio velik broj obrazovanih i mladih ljudi.

Njemačke automobilske tvrtke su se krajem prošle godine otvoreno žalile da u Mađarskoj više ne mogu pronaći kvalitetnu radnu snagu pa je vlada ponudila dodatne olakšice. Premijer se pohvalio stopom nezaposlenosti od 4,4 posto, dakle prije će biti da u zemlji nedostaje radne snage. O čemu govore brojni poslodavci.

Orbanov govor nije iznenadio, samo je potvrdio da će on u raspravama o EU nakon Brexita imati jedan jasan cilj: probati izaći iz Europske unije.
 
(jutarni.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,