Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » ISTINA NAPOKON OTKRIVENA: Sin Pablo Escobara otkrio da je njegov otac ‘prodavao kokain za CIA-u’

ISTINA NAPOKON OTKRIVENA: Sin Pablo Escobara otkrio da je njegov otac ‘prodavao kokain za CIA-u’

pablo-escoJuan Pablo Escobar Henao, sin zloglasnog šefa kartela droge Medellin, Pablo Escobara, sada kaže da je njegov otac “radio za CIA-u”

U novoj knjizi, Pablo Escobar In Fraganti”, sin Escobara, koji živi pod pseudonimom Juan Sebastián Marroquín, objašnjava kako je njegov “otac radio za CIA-u prodajući kokain da bi financirao borbu protiv komunizma u Srednjoj Americi.”

“Posao da drogom je vrlo različit od onoga što smo sanjali”, nastavlja on.

“Ono što je CIA radila, je kupovala kontrolu kako bi drogu prebacivala u svoju zemlju i zarađujući prekrasan novac.”

“Nije zarađivao novac sam”, Marroquín objašnjava u intervjuu, “već s američkim agencijama koje su mu dozvoljavale pristup tom novcu. On je imao izravne veze s CIA-om.”

Značajno je, dodao je Marroquín, “da je osoba koja je prodala najviše droge za CIA-u bio Pablo Escobar”.

Dok je njegova prva knjiga prvenstveno opisivala Escobara, čovjeka kao oca, Marroquínova druga knjiga – koja je upravo objavljena u Argentini – zadire u rukav “međunarodnih veza korupcije u kojima je moj otac aktivno sudjelovao, među njima i sa američkom CIA-om” on je rekao u nedavnom intervjuu, piše TFTP.

Ti vladini suradnici “su bili praktički njegovi partneri”, koji su dozvoljavali da Escobar prkosi zakonu, i davali mu gotovo istu moć koju ima vlada.

Predvidljivo, ali ova informacija je jednostavno odsutna iz medijskih napisa u Americi.

Ako vam činjenica da je CIA krijumčarila kokain u SAD-u zvuči kao neka teorije zavjere, razmislite ponovo. Njihove navodne uloge u trgovini drogom su bile razotkrivene u 1996. u eksplozivnoj istražnoj seriji “Dark Alliance” Gary Webba za San Jose Mercury News.

Istraga, na čelu s Webbom otkrila je veze između CIA-e, Nikaragvanske Contre i trgovine kokainom između divljih afroameričkih zajednica u Americi.

Istraga je izazvala goleme prosvjede i kongresna saslušanja, kao i otvorenu reakciju mainstream medija koji su diskreditirali Webbova izvješćivanja. Međutim, nekoliko desetljeća kasnije, službenici su ponovo pokrenuli Webbovo originalno istraživanje.

Tadašnjeg senatora John Kerry čak objavio detaljan izvještaj u kojem tvrdi da ne samo da postoje “dokazi” koji povezuju Nikaragvansku Contru sa trgovinu drogom i oružjem – već i da je američka vlada znala za to.

El Patron, poznati kao Escobar, skupio je više bogatstva nego gotovo bilo koji diler u povijesti – u jednom trenutku je imao oko 420 milijuna dolara prihoda tjedno – i navodno je proizvodio oko 80 posto svjetskog kokaina.

Escobar je bio na Forbesovoj listi međunarodnih milijardera tijekom sedam uzastopnih godina, a iako je priroda posla onomogućavala interne revizije financija i čvrste brojke – njegova procijenjena vrijednost je bila oko 30 milijardi dolara.

Escobarov i Medellínov kartel je prokrijumčario 15 tona kokaina u SAD-u – svaki dan – i ostavio trag tisuća mrtvih na tom putu.

“To je bio put od devet stotina milja od sjeverne obale Kolumbije i bio je jednostavno širom otvoren”, napisao je novinar Ioan Grillo u knjizi “El Narco: Inside Mexico’s Criminal Insurgency.”

“Kolumbijci i njihovi američki kolege bi iz zraka bacili teret u more, odakle bi plutao prema obali ili bio odvučen brzim gliserima glisere, ili bi teret čak izbacili na kopno Floride na neko selo”.

Ako je ono što je Escobarov sin Marroquín otkrio u novoj knjizi, doista istina, to bi značilo da je CIA odigrala veliku ulogu u osiguravanju nepreglednih količina kokaina američkim građanima – dok je američka vlada licemjerno promovirala “rat protiv droge”.

U stvari, kao što je Marroquín oštro promatrio, zabrana droga se čini da je najbolja propaganda za prodaju droge – priroda nečega što je ilegalno, naravno, daje veću privlačnost.

Ta zabrana je zajamčila Escobaru krvavu vladavina koja je bila sve više i više nasilna. Marroquín sada vjeruje da je “njegov put ozdravljenja pomirenje s rodbinom onih koje je njegov otac naredio da se ubije.”

Dok je Escobar sigurno koristio nasilje ili naredio drugima da koriste nasilje, kako bi učinkovito poticao i održavao moć, on nije bio bez dobrotvorne kosti u tijelu.

Kao Business Insider navodi, “njegov je nadimak bio Robin Hood”, jer je dijelio novac siromašnima, izgradio stanove za beskućnike, konstruirao 70 nogometnih zajednica sa igralištima i izgradio zoološki vrt”.

El Patron se susreo sa sudbinom 1993. godine – kada je pokušao pobjeći nakon što mu je kuća bila okružena. Međutim, okolnosti koje okružuju njegovu smrt još uvijek se danas raspravljaju.

Marroquín je sugerirao da je njegov otac prije počinio samoubojstvo nego bio ubijen ili zarobljeni od strane policijskih snaga koje su poslane da ga ulove; dok drugi vjeruju da je Escobar apsolutno ubijen od strane policije.

Bilo kako bilo, Escobarovo bogaćenje se može promatrati kao sporedni čin u odnosu na ulogu koju je odigrao za CIA-u i ratu protiv droge – masivno licemjerstvo koje služi da bi se ljudi navukli na tvari za koje se smatra da su nelegalne od strane države, tako da država tada može ubirati dobit na sudovima, zatvorima, te radi sve ‘neophodno’ u ‘borbi’ policije u ‘ratu protiv droge “.

“Moj otac je bio kotačić u velikom poslu trgovanja sveobuhvatne droge” Marroquín objašnjava, a kad više nije služio svrsi onima koji su ga koristili na taj način, oni su poslali ubojice da riješe taj problem.

Escobarov sin Marroquín, koji je tek 2009. otkrio sebe kao njegovog sina, kaže da mora oprostiti članovima njegove obitelji zbog njihovog sudjelovanje u poslovanju drogom i izdaji svoga oca – ali napominje da oprost ne znači da je zaboravio što se dogodilo.

No, on je izmijenio perspektivu o čovjeku koji je brutalno vladao kokainskom industrijom.

“Pablo Escobar nipošto nije bio uzor”, tvrdi on.

“Divim se Pablu, mojem ocu, koji me je obrazovao. Ne divim se Escobaru mafijašu”.

“Što je moj otac imao veću moć, to je lošije i siromašnije živio.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,