Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » UDARNA VIJEST: Svijet se mijenja iz temelja! Europski parlament izglasao sramotnu CETA-u. GMO ‘napokon’ stiže u Europu!

UDARNA VIJEST: Svijet se mijenja iz temelja! Europski parlament izglasao sramotnu CETA-u. GMO ‘napokon’ stiže u Europu!

ceta-ttipTTIP i TPP su mrtvi, stiže nam još nešto gore, EU je nakon 8 godina izglasao ‘tajni’ i sramotni trgovinski sporazum – CETA!

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su podržali ratifikaciju Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA), koji bi trebao povećati razmjenu usluga, robe i ulaganja između Kanade i EU-a i ukinuti gotovo sve carine u trgovini između dvije strane

Nakon ratifikacije u Europskom parlamentu trebaju ga ratificirati i nacionalni i regionalni parlamenti u EU-u, no njegova privremena primjena moći će početi već u travnju ove godine.

Privremena primjena isključuje sporne odredbe poput one o arbitraži za investicijske sporove.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske namjerava uputiti prijedlog Zakona o potvrđivanju CETA-e u postupak ratifikacije u drugoj polovici 2017. godine. Iz ministarstva su Hini priopćili da očekuju da će procedura završiti do kraja 2017. godine.

Pregovori o CETA-i vodili su se od 2009. a završili su u kolovozu 2014. godine. Sporazum su u listopadu prošle godine potpisali ime EU-a predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker te slovački premijer Robert Fico, čija zemlja je zemlja predsjedala EU-om. S kanadske strane sporazum je potpisao premijer Justin Trudeau koji bi se četvrtak trebao i obratiti zastupnicima u Europskom parlamentu.

Zastupnici su podržali sporazum sa 408 glasova za i 254 protiv. Potporu sporazumu dale su velike zastupničke skupine u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka (EPP), liberali (ALDE), konzervativci (ECR) i veći dio socijaldemokrata (S&D).

Najgorljiviji protivnici sporazuma su zeleni, te krajnje lijevi i desni zastupnici.

CETA će ukinuti oko 98 posto carina na robe i usluge, a također osigurava uzajamno priznavanje certifikata za niz proizvoda.

Kanada će otvoriti svoja tržišta javne nabave na saveznoj i lokalnim razinama kako bi osigurala simetričan pristup tržištu.

U pregovorima je Europska unija osigurala zaštitu za više od 140 europskih oznaka zaštićenog geografskog porijekla za hranu i pića koja se prodaju na kanadskom tržištu.

U sporazum su uključene odredbe o održivom razvoju kako bi se očuvali društveni i standardi zaštite okoliša i osiguralo da trgovina i ulaganja koriste objema stranama, navodi Europski parlament.

Kako bi se ublažile bojazni građana da će sporazum dati previše moći multinacionalnim tvrtkama i da vlade neće moći zakonima zaštititi, primjerice, zdravlje i okoliš, EU i Kanada u preambuli ugovora i zajedničkoj izjavi priznaju državama pravo na zakonsku regulaciju.

Stalni arbitražni sud, koji predviđa CETA, imat će 15 profesionalnih sudaca koje će imenovati EU i Kanada. Sve rasprave na tom sudu bit će javne i postojat će mogućnost žalbe.

Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) prvi je trgovinski sporazum koji EU sklapa s jednom od zemalja skupine G7, najvećih svjetskih gospodarstava i najdalekosežniji trgovinski sporazum koji je EU zaključila do sada.

Zagovornici sporazuma tvrde da će CETA povećati razmjenu između partnera za 20 posto i potaknuti rast obaju gospodarstava. Za Kanadu je sporazum važan i zbog toga što smanjuje njezinu ovisnost o Sjedinjenim Državama, koje su njezino glavno izvozno tržište.

Protivnici sporazuma izražavaju bojazan da omogućuje velikim multinacionalnim kompanijama da tuže države članice pred međunarodnim arbitražnim sudovima kada vlade donesu odluke u korist interesa javnosti, a na štetu tih kompanija, te tako zaobići nacionalne sudove.

CETA bi, smatraju kritičari, tako mogla u ime profita velikih kompanija narušiti standarde javnih usluga i zaštite okoliša u EU-u.

U srijedu su protivnici sporazuma prosvjedovali protiv ratifikacije ispred zgrade parlamenta ali u čamcima na kanalu koji okružuju Europski parlament. Nekoliko stotina prosvjednika je noseći transparente i uzvikujući slogane protiv sporazuma blokiralo ulaz u zgradu, no incidenata nije bilo.
 

 

Hrvatski EU parlamentarci objašnjavaju zašto su glasali za CETU

Iako je zastupnik Yannick Jadot ispred kluba Zelenih odbacio sporazum ocijenivši ga nastavkom “procesa deregulacije”, a protagoniste pregovora optužio za veze s multinacionalnim kompanijama, nekoliko zastupnika Zelenih podržalo je sporazum, uključujući i hrvatskog zastupnika Davora Škrleca.

“Zeleni imaju jedan neobičan stav da su protiv svih međunarodnih trgovinskih sporazuma, a to malo budi sumnje jer se ne može baš uvijek biti protiv. Vjerojatno se može ići i na poboljšavanje sporazuma, dogovarati takvu politiku i nuditi odgovarajuće alternativno rješenje”, rekao je nakon glasanja za HinuŠkrlec, zastupnik Zelenih i član Izaslanstva EP-a za odnose s Kanadom.

“Mene osobno je u toj kampanji navelo da glasam za sporazum to što je CETA bila izjednačavana s TTIP-om, a taj znak jednakosti se baš nikoga ne može postaviti. Druga stvar koja me navela na podršku CETA-i je interes Republike Hrvatske i njenih građana jer je Hrvatska prije stupanja u Europsku uniju imala bilateralni sporazum s Kanadom koji je lošiji nego što je je CETA”, objašnjava Škrlec.

“Ratifikacijom CETA-e mi zapravo dobivamo kvalitetniji sporazum koj nam osigurava bolje trgovačke i investicijske odnose s Kanadom. Treće, možda i najvažnije, Hrvatska ima značajnu dijasporu u Kanadi” rekao je Škrlec i istaknuo da CETA otvara mogućnost da građanima koji su napustitli Hrvatsku, privremeno ili trajno, pristup hrvatskim proizvodima te tako potiče našu poljoprivredu i proizvodnju.

Škrlec ocjenjuje i da sporazum omogućuje kvalitetnu razmjenu radne snage koja olakšava poslovanje hrvatskim tvtrkama, te omogućava mobilnost mladih, posebice studenata koji moći ići puno lakše na studij u Kanadu, a Kanađanima hrvatskog porijekla da dođu na studij u Hrvatsku.

“Mislim da ne treba ići u neke duboke analize jer se vidi da postoji veliki interes Hrvatske za potpisivanje i ratifikaciju tog ugovora”, zaključio je Škrlec.

Jozo Radoš, čiji je klub liberala snažno podržavao sporazum, nakon glasovanja je rekao kako je on “za svaki sporazum koji omogućava slobodu i slobodno kretanje”. “Smatram da se tako doprinosi kvaliteti života ljudi i boljem poslovanju”, rekao je Radoš za Hinu.

Postoje određene opasnosti utoliko što oba tržišta otvara konkurenciji ali “postoji visoka razina zaštite u slučaju da u nekom segmentu stvari ne krenu dobro, vrlo dobar mehanizam za rješavanje sporova u pogledu investicija”, ocjenjuje Radoš (HNS/ALDE).

“Kanada i EU su danas dva najmodernija, najeuropskija dijela svijeta i dobro da jednim ovakvim ugovorom postavljaju primjer i ostalima, postavljaju pravila kako međunarodni ugovori trebaju biti sklopljeni”, rekao je Radoš i zaključio kako državljani Hrvatske i Europske unije mogu biti zadovoljni a sve opasnosti se mogu otkloniti tijekom primjene sporazuma.

“Sporazum je i pozitivan signal koji daju dva najnaprednija dijela svijeta, za transatlantske odnose” te bi, s obzirom na neke odluke nove administracije SAD-a, mogao usporiti neke negativne procese, dodao je Radoš.
 

 
(tportal.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,