Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » TREBA IM MALO ‘DEMOKRACIJE’: Amerika već odavno ima plan invazije na Iran

TREBA IM MALO ‘DEMOKRACIJE’: Amerika već odavno ima plan invazije na Iran

iran-sadOdmah nakon inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa postalo je jasno tko će biti glavni neprijatelj SAD na Bliskom istoku – Iran. Mediji već spekuliraju na koji način će se ovog puta Amerika obračunati sa svojim protivnikom

Odnosi SAD i Irana nalaze se u najgoroj fazi u posljednjih nekoliko godina. Sve ovo se, u neku ruku, moglo i očekivati ako se uzmu u obzir predizborne izjave Donalda Trumpa koji se redovito obrušavao na Iran oštrim kritikama.

Mnogi su mislili da se radi o običnoj predizbornoj retorici s ciljem da se pridobije moćni židovski lobi, koji je jasno bio na strani njegove protukandidatkinje Hillary Clinton. Međutim, posljednjih dana događaji se ubrzano nižu: prvo zabrana ulaska izbjeglicama u SAD iz jednog broja država islamskog svijeta, uključujući Iran, zatim iransko uspješno testiranje balističke rakete bez bojevih glava, koje je, uzgred, izvođeno i prethodnih godina ali se tome nije pridavao toliki medijski značaj.

To je poslužilo kao povod da se Amerika vrati starom dobrom receptu za vršenje pritiska – uvođenju sankcija protiv niza fizičkih i pravnih osoba iz Irana, povezanih s iranskim nuklearnim programom i naoružavanjem palestinskog Hamasa. U Senatu je podnesen dokument kojim se predsjedniku daju ovlasti i za korištenje vojske protiv Irana, dok je šef Pentagona nazvao Iran sponzorom terorizma, a Donald Trump čak – terorističkom državom.

“Iran nas uopće ne poštuje. To je teroristička država broj jedan. Oni svuda šalju novac i oružje. To (proširenje popisa sankcija) je samo početak”, izjavio je u ponedjeljak Donald Trump u intervjuu za “Fox News”.

Američkom predsjedniku je zasmetao i porast utjecaja Irana u Iraku.
 

 
“Iran brzo guta sve više i više Iraka, čak i nakon što su SAD potrošile tamo tri bilijuna dolara. To je odavno jasno!”, napisao je Trump na Twitteru.

U svoj toj histeriji, mediji su se preko noći prisjetili referata Instituta Brookings, analitičkih centara iz Washingtona koji ima najveći utjecaj na državnu politiku SAD, iz lipnja 2009. godine pod nazivom “Put u Perziju. Varijante nove američke strategije” , što je odmah pokrenulo spekulacije da je na vidiku scenarij invazije na Iran.

Kako se predviđa u dokumentu, svaka vojna operacija protiv Irana će vjerojatno biti vrlo nepopularna u čitavom svijetu te će biti potreban odgovarajući međunarodni kontekst – kako za osiguranje materijalno-tehničke potpore operaciji tako i za neutraliziranje reakcije Irana.

A najbolji način da se međunarodna osuda svede na minimum i osigura maksimalna potpora jeste – nanijeti udar samo kad bude postojalo većinsko mišljenje da je Irancima bio ponuđen odličan sporazum, koji su oni odbili.

“On bi trebao biti toliko dobar da ga je mogao odbiti samo režim koji je odlučio da se domogne nuklearnog oružja, i to s lošim namjerama. U takvoj situaciji Sjedinjene Države (ili Izrael) mogu predstaviti operaciju kao nešto što je nažalost potrebno, a ne kao nešto čemu se pribjegava iz obijesti. U svakom slučaju, jedan broj članova međunarodne zajednice će doći do zaključka da su Iranci ‘sami navukli bijedu na vrat’ odbijanjem odličnog sporazuma”, navodi se u tekstu.

Podsjetimo, posljednjih dana Trump uporno dokazuje da je sporazum s Iranom bio dobar za Teheran, a “katastrofalan za Izrael”.

Tvrdi da su pregovori loše vođeni, a da se sam sporazum slabo realizira. Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn smatra da se agresivno “ponašanje (Irana) nastavlja bez obzira što je Obama predložio dogovor krajnje povoljan za Iran”.

U javnosti se predstavlja kao da je administracija Baracka Obame dala nevjerojatan poklon Iranu – ponudu koja se ne može odbiti – a kako se unatoč tome on ne poštuje i ne preostaje ništa drugo osim da se uzme oružje u ruke.

U dokumentu posebno mjesto zauzima Rusija, čije se ponašanje promatra u širem svjetlu, a u tom kontekstu se spominje i Balkan.

“Iako Rusi zasigurno profitiraju od odnosa s Teheranom, oni su više puta izjavili da Iranu ne treba dozvoliti da razvije sposobnost obogaćivanja urana i privatno su pokazali spremnost da surađuju sa Sjedinjenim Američkim Državama kad je riječ o Iranu u zamjenu za američke koncesije na drugim područjima – vjerojatno na pitanjima od većeg značaja za Moskvu, kao što su raketna obrana, Gruzija, Čečenija, Bjelorusija, Bosna, Kosovo, i / ili Ukrajina. Steven Pifer sa intituta Brookings je predložio kompromis koji bi SAD lako mogle učiniti, a to je da uspore postavljanje obrambenog sustava balističkih raketa u istočnoj Europi u zamjenu za rusku suradnju u Iranu”.

“Prijateljski” odnos ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika SAD Donalda Trumpa je još jedan znak Zapadu da se nešto “iza brda valja” i da su u tijeku neki tajni pregovori dvojice lidera koji se tiču ​​i Irana.

Treba reći da ruski dužnosnici iz dana u dan ponavljaju da podržavaju Iran i da ne vide u testiranju balističkih raketa kršenje sporazuma iz 2015. godine. Osim Rusije, i Sirija je dobila svoje mjesto u scenariju napada na Iran.

U trenutku kad je pisan materijal, tj. 2009. godine, ona je bila još mirna i prosperitetna zemlja i njena uloga je bila da ostane po strani i ne miješa se u događaje u Iranu. Odnosno trebao je biti u takvoj situaciji da ne može reagirati (što se sada i događa).

Što se tiče ostalih susjeda, Turska je članica NATO-a, odnosno bit će na strani SAD, dok je Irak preslab da aktivnije sudjeluje u sukobima u susjedstvu. Situacija izgleda, zaista, onako kako je napisano prije osam godina.

Za gore naveden scenarij potreban je neki strašan povod, kao što je bio 11. rujan To nikad nije bio problem za SAD. Ako bude bilo volje za rat, i povoda će biti.

Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamneji ironično je zahvalio Donald Trump što je pokazao pravo lice svoje zemlje.

“Zahvalni smo novom predsjedniku za to što nam je olakšao da shvatimo suštinu Amerike. Za vrijeme predizborne kampanje on je pokazao to što mi govorimo više od 30 godina – političku, moralnu i socijalnu degradaciju vladajuće vrhuške u SAD”, naglasio je iranski vrhovni vođa.

Međutim, još uvijek je teško predvidjeti hoće li se SAD zaista usuditi da krene na tako veliku državu sa 80 milijuna stanovnika, kao što je Iran. To što su doživjeli u Iraku i Afganistanu je bilo bi šala u usporedbi s Iranom. Ali ako je Trump odlučio da se ugleda na svog prethodnika i kandidira za Nobelovu nagradu za mir – na pravom je putu.
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,