Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Ako ┼żelite ubrzati razvoj mozga u djece, nau─Źite ih pjevati i svirati instrument

Ako ┼żelite ubrzati razvoj mozga u djece, nau─Źite ih pjevati i svirati instrument

dijete-muzika400 objavljenih znanstvenih radova su dokazali staru poslovicu “Glazba je lijek”

Alternativni i komplementarni tretmani kao ┼íto su kreativne umjetnosti, meditacija i joga su predlo┼żene da premoste mnoge praznine koje konvencionalna medicina ne mo┼że.

No, glazba, zbog svoje sveprisutnosti u na┼íem dru┼ítvu, kao i njezina lako─ça prijenosa, ima mo┼żda i najve─çi potencijal me─Ĺu alternativnim terapijama da dosegne ljude na duboki i profinjeni na─Źin. Glazba je bitna i ona lije─Źi.

U─Źenje glazbe ─Źini se da ubrzava razvoj mozga kod male djece, osobito u podru─Źjima mozga koja su odgovorna za obradu zvuka, razvoj govora, percepciju govora i vje┼ítine ─Źitanja, prema prvim rezultatima studije koja je trajala pet godina, provedena od strane neuroznanstvenika na Sveu─Źili┼ítu u Kaliforniji.

Sada znamo da kontrolirano lije─Źenje u kojem se slu┼ía slu┼ía i svira glazba je sna┼żan tretman za probleme mentalnog zdravlja. 400 objavljenih znanstvenih radova su dokazali staru poslovicu “Glazba je lijek”.

Istra┼żivanja pokazuju da dodavanje glazbene terapije u lije─Źenje pobolj┼íava simptome i dru┼ítveno funkcioniranje me─Ĺu ┼íizofreni─Źarima. Nadalje, terapija glazbom se pokazala u─Źinkovitom kao samostalni tretman za smanjenje depresije, tjeskobe i kroni─Źnih bolova.

Institut za mozak i kreativnost (BCI) na Sveu─Źili┼ítu u Kaliforniji zapo─Źeo je petogodi┼ínje istra┼żivanje u 2012. u suradnji s Filharmonijom Los Angelesa i Udrugom Srce Los Angelesa (HOLA) u kojem su htjeli otkriti utjecaj glazbene nastave na dje─Źji socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj.

Ovi po─Źetni rezultati studije, objavljeni nedavno u ─Źasopisu Developmental Cognitive Neuroscience, pru┼żili su dokaz o prednostima glazbenog obrazovanja u vrijeme kada su mnoge ┼íkole diljem zemlje ili uklonile ili smanjile glazbeni i umjetni─Źki programe.

Studija je pokazala da poduka iz glazbe ubrzava sazrijevanje slu┼ínog puta u mozgu i pove─çava njegovu u─Źinkovitost.

“Mi smo uglavnom zainteresirani za utjecaj glazbenog obrazovanja na kognitivni, socijalno-emocionalni razvoj mozga kod djece”, rekao je Assal Habibi, glavni autor studije i vi┼íi znanstveni suradnik na BCI u USC Dornsife College of Letters, umjetnosti i znanosti.

“Ovi rezultati govore da djeca s glazbenim obrazovanjem, u usporedbi s druge dvije usporedne skupine, su bila preciznija u obradi zvuka.”

Tijekom ovog longitudinalnog istra┼żivanja, neuroznanstvenici su pratili razvoj mozga i pona┼íanje u grupi od 37 djece iz defavoriziranih ─Źetvrti Los Angelesa.

Trinaestoro djece, od 6 ili 7 godina, po─Źeli su dobivati glazbenu poduku kroz program “Mladi orkestar”. Program obuke glazbom je bio inspiriran metodom El Sistema, onu koju je primjenjivao dirigent LA filharmonije Gustavo Dudamel kada je odrastao u Venezueli.

U─Źenje violine

Djeca u─Źe svirati instrumente, kao ┼íto je violina u ansamblima i grupama, i vje┼żbaju do sedam sati tjedno.

Znanstvenici su usporedili djecu glazbenike s vr┼ínjacima druge dvije skupine: 11 djece koja su uklju─Źena u nogometni program, i 13 djece koja nisu uklju─Źena u niti jedan od specifi─Źnih van┼íkolskih programa.

U roku od dvije godine istra┼żivanja, neuroznanstvenici su otkrili da slu┼íni sustav djece u glazbenom programu sazrijeva br┼że nego u ostale djece. Fino pode┼íavanje njihovog slu┼ínog puta mo┼że ubrzati njihov razvoj jezika i ─Źitanja, kao i druge sposobnosti – potencijalni u─Źinak koji znanstvenici dalje istra┼żuju.

Pobolj┼íana zrelost odra┼żava porast neuroplastida – fiziolo┼íke promjena u mozgu kao odgovor na utjecaj okoline – u ovom slu─Źaju, slu┼íanje glazbe i glazbene nastave.

“Slu┼íni sustav je stimuliran glazbom”, rekao je Habibi. “Ovaj sustav tako─Ĺer se bavi op─çom obradom zvuka koji je od temeljne va┼żnosti za razvoj jezika, vje┼ítine ─Źitanja i uspje┼íne komunikacije.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,