Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Ako želite ubrzati razvoj mozga u djece, naučite ih pjevati i svirati instrument

Ako želite ubrzati razvoj mozga u djece, naučite ih pjevati i svirati instrument

dijete-muzika400 objavljenih znanstvenih radova su dokazali staru poslovicu “Glazba je lijek”

Alternativni i komplementarni tretmani kao što su kreativne umjetnosti, meditacija i joga su predložene da premoste mnoge praznine koje konvencionalna medicina ne može.

No, glazba, zbog svoje sveprisutnosti u našem društvu, kao i njezina lakoća prijenosa, ima možda i najveći potencijal među alternativnim terapijama da dosegne ljude na duboki i profinjeni način. Glazba je bitna i ona liječi.

Učenje glazbe čini se da ubrzava razvoj mozga kod male djece, osobito u područjima mozga koja su odgovorna za obradu zvuka, razvoj govora, percepciju govora i vještine čitanja, prema prvim rezultatima studije koja je trajala pet godina, provedena od strane neuroznanstvenika na Sveučilištu u Kaliforniji.

Sada znamo da kontrolirano liječenje u kojem se sluša sluša i svira glazba je snažan tretman za probleme mentalnog zdravlja. 400 objavljenih znanstvenih radova su dokazali staru poslovicu “Glazba je lijek”.

Istraživanja pokazuju da dodavanje glazbene terapije u liječenje poboljšava simptome i društveno funkcioniranje među šizofreničarima. Nadalje, terapija glazbom se pokazala učinkovitom kao samostalni tretman za smanjenje depresije, tjeskobe i kroničnih bolova.

Institut za mozak i kreativnost (BCI) na Sveučilištu u Kaliforniji započeo je petogodišnje istraživanje u 2012. u suradnji s Filharmonijom Los Angelesa i Udrugom Srce Los Angelesa (HOLA) u kojem su htjeli otkriti utjecaj glazbene nastave na dječji socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj.

Ovi početni rezultati studije, objavljeni nedavno u časopisu Developmental Cognitive Neuroscience, pružili su dokaz o prednostima glazbenog obrazovanja u vrijeme kada su mnoge škole diljem zemlje ili uklonile ili smanjile glazbeni i umjetnički programe.

Studija je pokazala da poduka iz glazbe ubrzava sazrijevanje slušnog puta u mozgu i povećava njegovu učinkovitost.

“Mi smo uglavnom zainteresirani za utjecaj glazbenog obrazovanja na kognitivni, socijalno-emocionalni razvoj mozga kod djece”, rekao je Assal Habibi, glavni autor studije i viši znanstveni suradnik na BCI u USC Dornsife College of Letters, umjetnosti i znanosti.

“Ovi rezultati govore da djeca s glazbenim obrazovanjem, u usporedbi s druge dvije usporedne skupine, su bila preciznija u obradi zvuka.”

Tijekom ovog longitudinalnog istraživanja, neuroznanstvenici su pratili razvoj mozga i ponašanje u grupi od 37 djece iz defavoriziranih četvrti Los Angelesa.

Trinaestoro djece, od 6 ili 7 godina, počeli su dobivati glazbenu poduku kroz program “Mladi orkestar”. Program obuke glazbom je bio inspiriran metodom El Sistema, onu koju je primjenjivao dirigent LA filharmonije Gustavo Dudamel kada je odrastao u Venezueli.

Učenje violine

Djeca uče svirati instrumente, kao što je violina u ansamblima i grupama, i vježbaju do sedam sati tjedno.

Znanstvenici su usporedili djecu glazbenike s vršnjacima druge dvije skupine: 11 djece koja su uključena u nogometni program, i 13 djece koja nisu uključena u niti jedan od specifičnih vanškolskih programa.

U roku od dvije godine istraživanja, neuroznanstvenici su otkrili da slušni sustav djece u glazbenom programu sazrijeva brže nego u ostale djece. Fino podešavanje njihovog slušnog puta može ubrzati njihov razvoj jezika i čitanja, kao i druge sposobnosti – potencijalni učinak koji znanstvenici dalje istražuju.

Poboljšana zrelost odražava porast neuroplastida – fiziološke promjena u mozgu kao odgovor na utjecaj okoline – u ovom slučaju, slušanje glazbe i glazbene nastave.

“Slušni sustav je stimuliran glazbom”, rekao je Habibi. “Ovaj sustav također se bavi općom obradom zvuka koji je od temeljne važnosti za razvoj jezika, vještine čitanja i uspješne komunikacije.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,