Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » NAKON SANKCIJA JOŠ JAČI: PUTIN HRANI SA ZAPADA REKAO – NE! Rusi se sada hrane zdravije, domaća proizvodnja procvjetala…

NAKON SANKCIJA JOŠ JAČI: PUTIN HRANI SA ZAPADA REKAO – NE! Rusi se sada hrane zdravije, domaća proizvodnja procvjetala…

sankcije-putinKako sada stvari stoje, sankcije su Rusima samo pogodovale kako bi se okrenuli sami sebi i domaćoj proizvodnji, a time je posebno zadovoljan ruski predsjednik koji je i sam donio odluku o zabrani uvoza sa Zapada

“Uvođenje ograničenog embarga na uvoz hrane sa Zapada u Rusiju prije tri godine utjecao je na rast domaće proizvodnje”, izjavio je zamjenik šefa ruskog Ministarstva poljoprivrede Jevgenij Gromiko.

Podsjetimo, Moskva je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, hrane i sirovina iz nekih zapadnih zemalja 2014. godine, kao odgovor na sankcije EU i SAD protiv Rusije zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Kako sada stvari stoje, sankcije su Rusima samo pogodovale kako bi se okrenuli sami sebi i domaćoj proizvodnji, a time je posebno zadovoljan ruski predsjednik koji je i sam donio odluku o zabrani uvoza sa Zapada:

“Recipročne mjere Moskve u formi embarga na pojedine zapadne prehrambene proizvode dobre za rusku privredu i trebaju trajati što je duže moguće. Jer, ta zabrana je i u interesu potrošača, budući su im postali dostupni visoko kvalitetni domaći proizvodi po nižim cijenama”, rekao je ruski predsjednik.

Gotovo četiri milijarde dolara iznosi vrijednost ruskih proizvoda proizvedenih u okviru takozvane supstitucije uvoza. To znači da su sir, kobasice i druge proizvode koji su ranije uvozeni, u potpunosti zamijenili domaći proizvodi.
 
(dnevno.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,