Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » INVAZIJA NA BALKAN: Arapi kupuju desetine hektara napuštene zemlje posavskih Hrvata

INVAZIJA NA BALKAN: Arapi kupuju desetine hektara napuštene zemlje posavskih Hrvata

arabija-zemljiste“Kada pogledate kako precizno biraju parcele u Srpskoj, dobijete jasan uvid kako je riječ o planskoj kupovini zemljišta”

U Republici Srpskoj Arapi pod maskom sarajevskih tvrtki kupuju na desetine hektara napuštenih vezanih parcela i prave zelenu transverzalu od Federacije BiH, preko dobojske općine i Posavine, do izlaza na Savu, odnosno Hrvatsku i EU, piše “Euroblic”, pozivajući se na izvor iz Geodetske uprave Republike Srpske, prenosi Večernji.ba.

Običan građanin nema mogućnost da kupovinu parcela promatra kroz topografske karte i stekne uvid kako je ta kupovina zemljišta unaprijed isplanirana, kako bi se zatvorio krug – rekao je izvor iz Geodetske uprave.

“Euroblic” saznaje kako je uglavnom riječ o zemlji Hrvata koji su otišli iz Posavine. Proteklih dana, piše list, alarmirane su republičke institucije, među kojima na prvom mjestu Geodetska uprava, na čiju adresu je stiglo nekoliko pisama u kojima se upozorava na plansku kupovinu zemljišta u Srpskoj.

“Kada pogledate kako precizno biraju parcele u Srpskoj, dobijete jasan uvid kako je riječ o planskoj kupovini zemljišta”, kaže izvor lista, koji navodi da tvrtke koje se bave kupovinom zemljišta na području Posavine imaju sjedište u Sarajevu i Zenici.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,