Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Britanska premijerka pozvala lidere EU zajedno sa Hrvatskom – da se ujedine protiv Rusije

Britanska premijerka pozvala lidere EU zajedno sa Hrvatskom – da se ujedine protiv Rusije

theresa-vladimirBritanska premijerka Theresa May je pozvala europske čelnike da se ujedine protiv Rusije i zaustave ono što se naziva ruskim “zločinima” u Siriji

“Moramo pokazati robustan i ujedinjeni europski stav u lice ruske agresije”, rekla je Theresa May novinarima u četvrtak u pozivu za koju se očekuje da će dodatno opteretiti odnose između Moskve i Londona.

Premijerka May, čija je zemlja u procesu napuštanja Europske unije (EU) nakon povijesnog referenduma u lipnju, izjavila je u četvrtak da EU treba poduzeti strože stajalište protiv vlade ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Vrlo je važno da radimo zajedno, da i dalje vršimo pritisak na Rusiju da zaustavi ove grozne zločine, te odvratne zločine u Siriji”, rekla je premijerka u četvrtak, prije pohađaju svojeg prvog EU summita.

Ona je također pozvala na “robustan i ujedinjen europski stav u lice ruske agresije”.

Velika Britanija i Rusija imaju velika neslaganja oko niza pitanja, kao što su sirijski sukob i zapadne sankcije protiv Rusije.

U Siriji su teroristi podržani od Zapada napravili pustoš u nekoliko zadnjih godina, a Velika Britanija i druge zapadne zemlje poput SAD-a traže hitni kraj ruske vojne kampanje koja je pomogla demokratski izabranoj sirijskoj vladi da pobjedi teroriste u mnogim regijama.

Britanija je također bila jedan od najgorljivih pristaša zapadnih sankcija protiv Rusije zbog njihove navodne umiješanosti u sukob sa Ukrajinom.

Vojne snage dviju zemalja su bile uključene u nizu zračnih i pomorskih sukoba, do je Britanija slala svoje bombardere i ratne brodove u nekoliko navrata da presretnu ruske bombardere i rusku flotu.

Najnovija od tih susreta dogodio se u četvrtak, kada je ruski zrakoplov nadlijetao nosač aviona Admiral Kuznjecov koji je također bio i praćen sa dva britanska ratna broda na putu kroz Sjeverno more i La Manche, prema Siriji.

Prema Kremlju, Putin je rekao premijerki May početkom rujna da Rusija želi obnoviti veze između dviju zemalja “u svim sferama, uključujući i one najosjetljivije”. Eto kako mu ona vraća.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , ,