Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NAFTNE KOMPANIJE U PANICI: Znanstvenici slu─Źajno otkrili metodu pretvaranja zraka u gorivo

NAFTNE KOMPANIJE U PANICI: Znanstvenici slu─Źajno otkrili metodu pretvaranja zraka u gorivo

zrak-gorivo-znanstveniciAmeri─Źki znanstvenici su otkrili mehanizam za pretvaranje zraka u gorivo, potencijalno dovode─çi naftnu industriju u opasnost

Istra┼żiva─Źi sa laboratorija Oak Ridge National slu─Źajno su otkrili na─Źin za pretvaranje uglji─Źnog dioksida u etanol upotrebljavaju─çi nanotehnologiju.

“Otkrili smo slu─Źajno da je ovaj materijal proradio”, rekao je Adam Rondinone, autor studije u ─Źasopisu ChemistrySelect.

“Poku┼íavali smo prou─Źiti prvi korak predlo┼żene reakcije kada smo shvatili da je katalizator radio kroz cijelu reakciju sam od sebe.”

Portal Popular Mechanics je izvijestio da su znanstvenici iz ameri─Źkog nacionalnog laboratorija u Tennesseeju radili na spoznaji da li kemijske reakcije mogu napraviti konverziju.

Ono ┼íto su otkrili, u stilu prave po─Źetni─Źke sre─çe, bio je zapravo prvi korak u njihovom istra┼żivanju.

“Tehni─Źari su upotrijebili novu kombinaciju bakra i ugljika koje su organizirani u nano┼íiljke na silikonskoj povr┼íini.

Nanotehnologija omogu─çava da reakcija bude vrlo precizna, s vrlo malo kontaminanata.”

Proces tako─Ĺer navodno radi na sobnoj temperaturi, ┼íto bi moglo u┼ítedjeti puno tro┼íkova energije.

Vijest o ovom otkri─çu je do┼íla iza izvje┼í─ça u kojem su znanstvenici otkrili da je svijet dosegao najvi┼íu razinu atmosferskog uglji─Źnog dioksida u 4 milijuna godina. ┼áto naravno treba uzeti sa rezervom.

 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , ,