Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » DOGODIO SE RASPAD EU U BRATISLAVI – ITALIJA I MAĐARSKA SE POBUNILE: Krah summita, jedinstvena Europa više ne postoji!

DOGODIO SE RASPAD EU U BRATISLAVI – ITALIJA I MAĐARSKA SE POBUNILE: Krah summita, jedinstvena Europa više ne postoji!

Merkel-Orban-oland-RenciNi po pitanju migrantske krize, niti po pitanju gospodarstva, europski lideri koji su se sastali u Bratislavi nisu uspjeli naći, kako se čini, ni najmanji zajednički cilj oko kojeg bi se okupili

Čelnici 27 zemalja Europske unije okupili su se danas u Bratislavi na neformalnom i značajnom summitu na kojem se najviše razgovaralo o budućnosti EU bez Ujedinjenog Kraljevstva, ali i migrantskoj krizi.

Talijanski premijer Matteo Renzi nije želio večeras nazočiti zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom nakon summita EU u Bratislavi jer, kako je rekao, ne dijeli njihove zaključke.

Renzi je rekao da na summitu nije bilo pomaka kada je riječ o migrantskoj krizi te da “nije zadovoljan zaključcima o pitanjima ekonomskog rasta i imigracije” zbog čega ne može sudjelovati na konferenciji za novinare uz Hollandea i Merkel, prenosi ANSA.

“Summit nije bio gubljenje vremena, ali da bi se današnji dokument o migrantima opisao kao korak naprijed potrebna je mašta”, naglasio je Renzi.

Prema njegovim riječima, postignut je minimalan napredak, ali EU je još uvijek daleko od rješavanja problema poslije Brexita.

Rješenja migrantske krize koja su utvrđena na summitu na Malti početkom godine “ostala su mrtvo slovo na papiru”, rekao je Renzi.

On je rekao da Italija čini svoj dio kada je riječ o migrantskoj krizi i da je “spremna nastaviti sama ako treba”.

Politika štednje EU očito nije dala rezultate, rekao je Renzi i istaknuo potrebu za novim pristupom u nastojanju da se poveća ekonomski rast Unije.

On je kritizirao i njemačku gospodarsku politiku rekavši da kao što neke zemlje moraju poštivati ​​pravila deficita, na isti način moraju poštivati ​​i druga pravila, poput onih o suficitu.

“A ima nekih zemalja koja to ne poštuju, a glavna među njima je Njemačka”, rekao je Renzi.

Mađarski premijer Viktor Orban ocijenio je da je summit EU u Bratislavi bio neuspješan kada je riječ o migrantskoj politici i najavio da će se čelnici Unije i zemalja Balkana sastati 24. rujna.

Orban je rekao da neformalni summit, prvi sastanak čelnika EU bez Velike Britanije, nije donio promjenu imigracijske politike EU za koju je rekao da je “autodestruktivna i naivna”, prenosi Reuters.

Premijer Mađarske je najavio plan o novom poticaju za promjene na sastanku s državama “Zapadnog Balkana” 24. rujna u Beču.

Merkel: Čelnici EU će predstaviti novi plan do ožujka

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je večeras da su se čelnici EU, koji su se sastali na summitu u Bratislavi bez Britanije, dogovorili da predstave nove planove za jačanje EU do ožujka sljedeće godine.

“Mi smo se složili da zbog toga što je Europa u kritičnoj situaciji u kojoj je poslije referenduma u Britaniji, ali i zbog drugih teškoća koje imamo, moramo se zajednički dogovoriti o radnom planu kako bismo mogli razmotriti niz pitanja do 60. godišnjice ugovora iz Rima”, rekla je njemačka kancelarka po završetku posebnog summita čelnika EU u Bratislavi, prenosi Reuters.
 
(vestinet.rs)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,