Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BREXIT ĆE OSLOBODITI JULIAN ASSANGEA – WIKILEAKS: Uhidbeni nalog Europske unije će biti ‘otpisan’

BREXIT ĆE OSLOBODITI JULIAN ASSANGEA – WIKILEAKS: Uhidbeni nalog Europske unije će biti ‘otpisan’

assange-brexitOsnivač WikiLeaksa Julian Assange se nada da bi njegov nametnuti zatvor, pod prijetnjom uhićenja i izručenja, mogao konačno biti završen u razdoblju nakon Brexita

Assange koji inače živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu u kojem je potražio azil u lipnju 2012. godine, nakon što su Švedske vlasti tražile njegovo izručenje iz Velike Britanije zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Odluka Britanije za izlazak iz Europske unije znači da Europski uhidbeni nalog (EAW), izdan od strane Švedske, koji se u mnogim krugovima smatra američkom taktikom pomoću koje bi američka vlada mogla izručiti Assangea, trebao biti otpisan, prenosi WikiLeaks.

Švedski nalog proizlazi iz optužbe za seksualno zlostavljanje iz 2010. u kojoj se Assange traži zbog ispitivanja. Assange je u više navrata negirao optužbe, ali odbija biti izručen Švedskoj kako on vjeruje, da je njegovo izručenje Švedskoj dio urote preko koje bi ga se izručilo SAD-u gdje bi se suočio sa optužbama.

44-godišnji Assange vjeruje da će nakon izručivanje Švedskoj gdje će se suočiti s optužbama, on biti izručen SAD-u, gdje je tražen zbog optužbi za špijunažu i objavljivanje više klasificiranih američkih dokumenata i snimaka na stranicama njegove online organizacije Wikileaks.

Assange je u samonametnutom azilu unutar ekvadorske ambasade od lipnja 2012.

Ranije ove godine, radna grupa UN-a je utvrdila da je samovoljno pritvaranje zbog optužbi Velike Britanije i Švedske rezultat povrede Assangeovih prava zbog njegovog kontinuiranog pritvora bez podizanja optužnice, te je pozvao na njegovo neposredno puštanje.


“Radna skupina UN-a smatra da različiti oblici oduzimanja slobode kojima je Julian Assange bio podvrgnut predstavljaju oblik proizvoljnog pritvaranja”, rekao je voditelj radne grupe UN-a, Seong-Phil Hong.

“Radna grupa smatra da arbitrarno pritvaranje gospodina Assangea treba dovesti do kraja, da se njegov fizički integritet i sloboda kretanja moraju poštivati, te da bi trebao imati zakonsko pravo na naknadu štete.”

Iako je još uvijek nejasno kako će se točno razdvajanje EU-a i Velike Britanije operacionalizirati, odluka Brexita bi mogla imati ozbiljne implikacije na eventualnu slobodu osnivača WikiLeaksa.

Sadašnji uhidbeni nalog vrijedi samo u zemljama članicama EU-a – koji u Velikoj Britaniji više neće vrijediti nakon ovog povijesnog glasovanja.
 

 

NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,