Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Stipe Petrina: Premijer i dio Vlade mora odstupiti, zatajili su TTIP i dopustili zloglasnom Monsantu da uđe u Hrvatsku

Stipe Petrina: Premijer i dio Vlade mora odstupiti, zatajili su TTIP i dopustili zloglasnom Monsantu da uđe u Hrvatsku

petrima-ttip-monsantoNezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina zatražio je opoziv premijera Tihomira Oreškovića “i dijela Vlade”, zbog prikrivanja Transatlantskog investicijskog trgovinskog sporazuma (TTIP) od Sabora i zastupnika

“Tražim opoziv premijera i djela Vlade zbog TTIP-a koji je zatajen Saboru i zastupnicima, odnosno zbog dolaska tvrtke Monsanto u Hrvatsku”, rekao je Petrina na početku saborskog zasjedanja, priključivši se zahtjevima da se odredi stanka kako bi klubovi mimo dnevnog reda mogli govoriti o temama koje drže aktualnima.

Hrvatski su građani tako saznali “kako je TTIP sporazum između EU i SAD-a koji bi trebao bi ojačati pristup Europskoj uniji tržištu Sjedinjenih Američkih Država, ali ne smije srozati standarde EU ili pravo na reguliranje u ime javnog interesa, što su naveli članovi Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta u nacrtu preporuka izglasanih u četvrtak.

“Na pitanje kome, i iz kojih razloga, tajanstveni odgovor glasio je bogatom Arapu. No mi još znamo kako se sprema da se u Hrvatsku dovede Monsanto, da se u Hrvatsku uvedu GMO proizvodi”, poručio je Petrina nakon saborske stanke.

Predsjednik Sabora Željko Reiner uputio ga je da opoziv može pokrenuti ako prikupi petinu ukupnog broja zastupnika, dakle 31. “U protivnom su to, naravno, prazne riječi i deklaratorna forma koju ste izrekli”, rekao mu je Reiner.


Prodaja zemljišta zbog GMO kompanija

Petrina tvrdi da je politika koju su vodile hrvatske Vlade “uperena samo na osiromašenjr građana”, da se Slavonija, Banija, Lika iseljavaju da bi se što jeftinije kupovala zemlja.

“Dakle, jasno je da će tih 10 tisuća hektara biti uvod u dovođenje multinacionalnih kompanija koje se bave GMO proizvodnjom”, ustvrdio je Petrina.

Kaže i kako još nije jasno zbog čega je premijer došao u Hrvatsku, odnosno je li to radi instaliranja novih GMO proizvoda, prodaje vode, zbog poreza na nekretnine. Nezadovoljan je i što zastupnici ne znaju što se krije u ugovorima o Transatlanskom trgovinsko investicijskom partnerstvu (TTIP), te proziva političare u Hrvatskoj i Europi da to kriju od građana.

Monsanto zna kako izbjeći zakon i patentirati sjeme

Pitanje je kakav je stav hrvatske Vlade o TTIP-u, zašto za te ugovore lobiraju oni koji su plaćeni od kompanija, pita se Petrina koji zastupnike uvjerava da je multinacionalna kompanija Monsanto već pronašla modele kako izbjeći europski zakon i patentirati sjeme autohtonih sorti.

Pozivajući se na slučaj Kanade, zastupnik tumači da, ako bilo koje patentirano sjeme u posjedu i vlasništvu Monsanta padne na bilo čiju zemlju temeljem presude Vrhovnog suda Kanade, ta zemlja postaje posjed Monsanta.

Tvrdi i da je dio Sjedinjenih Američkih Država već uveo zabranu skupljanja kišnice, njemački Bundestag donio je zakon da voda više nije javno dobro, “dakle spustio nas je ispod razina životinja”.

“To će se desiti i nama. I nemojmo zaboraviti da će uzgajanje pomidora, krumpira, kupusa u vrtovima biti tretirano jednako kao uzgajanje danas nekih halucinogenih biljaka”, poručio je Petrina.
 

 
(NoviSvjetskiPoredak.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , ,