Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OBAMA BEZ DLAKE NA JEZIKU: Amerika treba određivati ​​pravila, a druge zemlje – igrati po tim pravilima

OBAMA BEZ DLAKE NA JEZIKU: Amerika treba određivati ​​pravila, a druge zemlje – igrati po tim pravilima

obama-ttip“I TRGOVINSKA PRAVILA TREBA DIKTIRATI AMERIKA SA SVOJIM PARTNERIMA, A NE KINA”

Samo Amerika i njezini partneri trebaju određivati osnovna pravila svjetske trgovine, a ne Kina – izjavio je Barack Obama.

U autorskom tekstu napisanom za The Washington Post, američki predsjednik je potencirao:

“Amerika je ta koja treba određivati pravila. Amerika treba donositi odluke. Druge zemlje trebaju igrati po pravilima koje će odrediti Amerika i njezini partneri, a ne obrnuto “.

Poslije ovog “plotuna”, pozvao je Kongres SAD da odobro sporazum o Transpacifičkom partnerstvu koji predviđa stvaranje zone slobodne trgovine sa 12 zemalja oko Tihog oceana, među kojima, naravno, nema ni Rusije ni Kine.

Kongresu je poručio: “Taj sporazum će učvrstiti i nacionalnu sigurnost Amerike. Kada se smanjuje broj ljudi koji stradaju od siromaštva, kada našim trgovinskim partnerima dobro ide i kada naša ekonomija uspostavlja tješnje veze u strateški važnoj regiji – Amerika postaje moćnija, a njezina sigurnost još jača”.

Obama je pozvao Kongres da požuri jer Kina, koja je glavni trgovački suparnik SAD-u, s drugim pacifičkim zemljama “također razmatra trgovačka pravila”:

Kina se s drugih 15 država srela u Australiji, s ambicijom da do kraja godine lansira svoje Sveobuhvatno regionalno gospodarsko partnerstvo. Za razliku od našeg Transpacifičkog partnerstva, njihov model neće ukloniti nepoštenu konkurenciju državnih i tvrtki koje dobivaju vladine subvencije, niti će osigurati slobodni i otvoreni internet i zaštitu prava intelektualnog vlasništva”.

Obama nije sakrio što ga, zapravo, plaši:

“Trgovnski sporazum koji Kina razmatra s nekim zemljama omogućit joj da djelomično zahvati neka od tržišta koja se brzo razvijaju, što će biti prijetnja američkim radnim mjestima, američkom biznisu i robi. Što mi više budemo oklijevali s ratifikacijom sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu – to će Kina imati više šanse da nas prestigne u borbi za azijska tržišta”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,