Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OBAMA BEZ DLAKE NA JEZIKU: Amerika treba odre─Ĺivati ÔÇőÔÇőpravila, a druge zemlje – igrati po tim pravilima

OBAMA BEZ DLAKE NA JEZIKU: Amerika treba odre─Ĺivati ÔÇőÔÇőpravila, a druge zemlje – igrati po tim pravilima

obama-ttip“I TRGOVINSKA PRAVILA TREBA DIKTIRATI AMERIKA SA SVOJIM PARTNERIMA, A NE KINA”

Samo Amerika i njezini partneri trebaju odre─Ĺivati osnovna pravila svjetske trgovine, a ne Kina – izjavio je Barack Obama.

U autorskom tekstu napisanom za The Washington Post, ameri─Źki predsjednik je potencirao:

“Amerika je ta koja treba odre─Ĺivati pravila. Amerika treba donositi odluke. Druge zemlje trebaju igrati po pravilima koje ─çe odrediti Amerika i njezini partneri, a ne obrnuto “.

Poslije ovog “plotuna”, pozvao je Kongres SAD da odobro sporazum o Transpacifi─Źkom partnerstvu koji predvi─Ĺa stvaranje zone slobodne trgovine sa 12 zemalja oko Tihog oceana, me─Ĺu kojima, naravno, nema ni Rusije ni Kine.

Kongresu je poru─Źio: “Taj sporazum ─çe u─Źvrstiti i nacionalnu sigurnost Amerike. Kada se smanjuje broj ljudi koji stradaju od siroma┼ítva, kada na┼íim trgovinskim partnerima dobro ide i kada na┼ía ekonomija uspostavlja tje┼ínje veze u strate┼íki va┼żnoj regiji – Amerika postaje mo─çnija, a njezina sigurnost jo┼í ja─Źa”.

Obama je pozvao Kongres da po┼żuri jer Kina, koja je glavni trgova─Źki suparnik SAD-u, s drugim pacifi─Źkim zemljama “tako─Ĺer razmatra trgova─Źka pravila”:

Kina se s drugih 15 dr┼żava srela u Australiji, s ambicijom da do kraja godine lansira svoje Sveobuhvatno regionalno gospodarsko partnerstvo. Za razliku od na┼íeg Transpacifi─Źkog partnerstva, njihov model ne─çe ukloniti nepo┼ítenu konkurenciju dr┼żavnih i tvrtki koje dobivaju vladine subvencije, niti ─çe osigurati slobodni i otvoreni internet i za┼ítitu prava intelektualnog vlasni┼ítva”.

Obama nije sakrio što ga, zapravo, plaši:

“Trgovnski sporazum koji Kina razmatra s nekim zemljama omogu─çit joj da djelomi─Źno zahvati neka od tr┼żi┼íta koja se brzo razvijaju, ┼íto ─çe biti prijetnja ameri─Źkim radnim mjestima, ameri─Źkom biznisu i robi. ┼áto mi vi┼íe budemo oklijevali s ratifikacijom sporazuma o Transpacifi─Źkom partnerstvu – to ─çe Kina imati vi┼íe ┼íanse da nas prestigne u borbi za azijska tr┼żi┼íta”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,