Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Energetska revolucija ÔÇô baterije od KANABISA!

Energetska revolucija ÔÇô baterije od KANABISA!

baterija-konopljaKada govore da je konoplja najkorisnija biljka u povijesti ─Źovje─Źanstva, nisu daleko od istine. Ovo je jo┼í jedan primjer njezine primjene

Prema studiji istra┼żiva─Źa sa Univerziteta u Alberti, industrijska konoplja mo┼że pomo─çi u stvaranju odr┼żive, jeftine i izuzetno efikasne baterije. Mogu─çe je da svjedo─Źimo novoj energetskoj revoluciji ─Źime bi se stalo na kraj iskori┼ítavanju prirodnih resursa i na┼íe zdrave pameti.

Profesor┬áDavid Mitlin┬ápredstavio je rezultate nove studije koja istra┼żuje potencijal industrijske konoplje kao pomo─ç u stvaranju izuzetno┬áefikasnih baterija. Zagrijavanjem vlakana konoplje, nau─Źnici su uspjeli preurediti ugljikove atome biljke te tako stvoriti tanke, dvodimenzionalne listove ili nanolistove. To su potom koristili kao elektrode u baterijama.

Prije ovog otkri─ça, problem dugog punjenja i brzog pra┼żnjenja baterija nau─Źnici su poku┼íali rije┼íiti grafenom, zbog njegovog jedinstvenog svojstva, no problem je ostao budu─çi da je ova tehnologija preskupa. Sre─çom, tu je ponovo svemogu─ça konoplja, ova nedavna studija pokazala je da je ona u─Źinkovitija od grafena, a osim toga┬ái 1.000 puta jeftinija, zbog njenog brzog rasta i lakog uzgoja.


Mitlin navodi:┬áÔÇťElektrokemijski u─Źinci na┼íeg ure─Ĺaja su u rangu ili su ─Źak bolji od ure─Ĺaja na bazi grafena. Klju─Źna prednost je u tome ┼íto su na┼íe elektrode izra─Ĺene od bio-otpada u jednostavnom procesu, i stoga su puno jeftinije od grafena.ÔÇŁ┬áDodao je i da bi superbaterije od konoplje mogle uveliko┬áizmjeniti na─Źin napajanja elektronike.

Dok dana┼ínjim baterijama trebaju sati punjenja, superbaterije bi u teoriji trebale svega par sekundi. Ure─Ĺaji na bazi konoplje imaju energetsku gusto─çu oko 12 watt-sati po kilogramu, ┼íto je dva do tri puta vi┼íe od komercijalnih ure─Ĺaja. Oni tako─Ĺe┬ádjeluju u izuzetnom┬átemperaturnom rasponu od smrzavanja do skoro 100 stepeni┬ácelzijusa.

Upravo je nedostatak gusto─çe energije bio problem kod superbaterija, ┼íto zna─Źi da jo┼í uvijek nisu mogle┬ápohraniti vi┼íe energije u isto vrijeme kao i postoje─çe baterije. Istra┼żiva─Źi su poku┼íavali napraviti bolje elektrode kako bi unaprijedili tu energetsku gusto─çu ┼íto je razlog za┼íto su se Mitlin i njegov tim okrenuli konoplji. Ve─ç se istra┼żivao energetski potencijal konoplje no poanta je bila u na─Źinu obrade, a ovaj put je Mitlinov tim to sve detaljno shvatio, razradio i uspio.

Ono ┼íto usporava ovakve projekte su nebulozni zakoni koji ko─Źe uzgoj konoplje. Iako pomaka ima, nadajmo se da ─çe uskoro do─çi do zna─Źajnih promjena jer se svakim danom dokazuje da je konoplja nezamjenjiva u svakom smislu.
 
(portalosuma.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,