Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AMERIKANCI PODIVLJALI: Obama pozirao ispred murala ‘masovnog ubojice’ Che Guevare na Kubi

AMERIKANCI PODIVLJALI: Obama pozirao ispred murala ‘masovnog ubojice’ Che Guevare na Kubi

obama-che-guevaraPredsjednik Barack Obama je pozirao fotografu ispred murala marksističkog revolucionara Che Guevare tijekom svog povijesnog posjeta Kubi

Američki predsjednik Obama se previše opustio ili je preko noći prihvatio komunizam, tj. socijalizam kakav se nalazi u Kubi, te ideologiju bivših revolucionara?

Američki predsjednik Barack Obama najvjerojatnije neće ispuniti jedno od svojih najvažnijih obećanja, normalizirati odnose SAD-a s Kubom tako da ih neće moći pokvariti njegov nasljednik, bez obzira tko bio izabran na tu funkciju.

Prema Associated Pressovom reporteru Peter Orsi, novinari su “kolektivno uzdahnuli” u novinarskoj sobi kada se Obama prestao fotografirati na Trgu revolucije.

Prvi predsjednik koji je posjetio ovu komunističku zemlju u gotovo 90 godina, Obama je odmah izazvao ogorčenje na svim društvenim medijima za ono što neki vide kao pohvalu kontroverznom masovnom ubojici, kako amerikanci nazivaju Che Guevaru.

Obama krenuo u svoju povijesnu, trodnevnu posjetu Kubi

Američki predsjednik Barack Obama najvjerojatnije neće ispuniti jedno od svojih najvažnijih predizbornih obećanja, ono o zatvaranju logora Guantanamo, ali će zato svom nasljedniku ostaviti otvoren put normalizacije odnosa s Kubom. S velikim očekivanjima Obama se jučer otputio u svoj trodnevni posjet Kubi, prvi posjet predsjednika SAD-a toj zemlji nakon 88 godina. S njim bi trebala biti supruga Michelle i kćeri.
 

 
Ulice Havane okićene su kubanskim i američkim zastavama. Obama prvo u društvu supruge i kćeri obilazi staru Havanu, a nakon toga će se sastati s kubanskim predsjednikom Raúlom Castrom. Susret s Fidelom Castrom nije predviđen.

Raúl Castro će prirediti predsjedničku večeru u čast Obamina dolaska. Sutra će Barack Obama održati govor, koji se unaprijed proglašava povijesnim. Govor je prenosila uživo kubanska državna televizija. Očekuje se da će američki predsjednik u svom govoru pozvati na zaštitu ljudskih prava, ali će također poslati poruku da SAD više ne inzistira na rušenju Castrova režima. Obaminu odluku analitičari ocjenjuju najhrabrijim potezom u njegova dva mandata.

Susret s disidentima

Američki predsjednik sastat će se sutra s kubanskim disidentima. Bijela kuća je sastavila popis ljudi koje će pozvati na sastanak, objavili su u Washingtonu. Očekuju da kubanske vlasti neće nikome praviti probleme oko dolaska.

Približavanje SAD-a i Havane najavljeno je 17. prosinca 2014., a dvije su zemlje uspostavile diplomatske odnose u lipnju 2015. godine. Kako se Kongres protivi ukidanju embarga na trgovinu s Kubom, američki je predsjednik iskoristio svoje ovlasti da olakša trgovinu i putovanja Amerikanaca u tu zemlju.

Prije odlaska s Kube Obama bi trebao prisustvovati bejzbolskoj utakmici kluba s Floride i reprezentacije Kube. Povijesni posjet počet će susretom s havanskim nadbiskupom Jaimejem Ortegom u katedrali u staroj Havani. Nadbiskup je zajedno s papom Franjom učinio puno da bi došlo do otvaranja Kube i približavanja dvaju susjeda koje je više od pola stoljeća dijelila najčvršća ideološka granica.

Guevarin sin

Camilo Guevara, najstariji sin Ernesto Che Guevare, izjavio je za britanski Guardian da je riječ o povijesnom posjetu, ali da je SAD ipak imperij i nije im u prirodi da vas pozivaju na gozbu. – Povijest je pokazala da svaki put kad oni postavljaju stol, morate prihvatiti da možete biti otrovani. Ali, vidjet ćemo – poručio je Guevara mlađi.
 

 
(jutarni.hr/uredio:NSP)

BOMBAŠKI NAPAD U BRUXELLESU: Čuli su se pucnjevi i arapski uzvici prije masakra
WIKILEAKS: Mediji prešutjeli da je Google radio i poticao rušenje Assada u Siriji

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,

reklama