Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Što hoće Engleska kruna ponovnim povratkom na Balkan: Prvobitnu akumulaciju ili novi kaos

Što hoće Engleska kruna ponovnim povratkom na Balkan: Prvobitnu akumulaciju ili novi kaos

kolinda-charlesKoji je stvarni cilj balkanske turneje princa Charlesa? Koji interes Buckhinghamske palače se krije iza “humanističkih” poruka britanskog prijestolonasljednika? Kad će, stvarno, nastupiti pomirenje u regiji bivše Jugoslavije?

Naime, britanski prijestolonasljednik je unutar balkanske turneje prvo posjetio Zagreb, preskočio Sarajevo – ali sigurno ne, kako crnohumorno primijetiše na društvenim mrežama, zbog toga što ovaj grad “dobro dočekuje prijestolonasljednik sa suprugama” – došao u Beograd, otišao u Podgoricu, pa se ponovo vratio u Srbiju i u Prizrenu obišao saborni Hram Svetog Đorđa.

Charles između redova

Princ je slao iste poruke: da je u pomirenju put u budućnost, da osveta nije rješenje i da bi narodi Balkana trebali zaboraviti prošlost. Ne svoju, pošto predstavnik kraljevske loze zna što je tradicija, već neposrednu prošlost iz građanskih ratova.

To su pristojni geste kakvo je, uostalom, bilo i gostovanje prinčevskog para u svim državama na ovoj turneji.

Međutim, što je stvarni cilj Charlesovih balkanske turneje?

Poučeni višestoljetnim iskustvom znamo da je engleska maksima:

“Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi”, njihova suštinska doktrina.

Također, ako znamo da u Engleskoj vrijedi pravilo da je “kraljevo da kraljuje, a vladino da vlada” i da kraljica kad u tamošnjem parlamentu čitati govor, to nije njezin govor već ekspoze premijera – onda možemo zaključiti da princ Charles ne može ništa samovoljno promijeniti, ali da je sve što on kaže stav i britanske vlade.

Lociranje engleske podmornice

Što je, onda, interes Buckhinghamske palače na Balkanu, koji se krije iza citiranih humanističkih poruka? Kako to Britanija hoće narodima Balkana učiniti sve da zaborave ratne sukobe – svakako da to trebaju učiniti i da sukoba nikad više ne bude – a ne prestaje s potpaljivanjem vatre na tom istom Balkanu?

Koliko prošle godine Britanija je zapalila vatru prijedlogom rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, tobože pomirenja radi, iako svjesna da to neće dovesti do pomirenja, već samo do novih trzavica i sukoba.

Dakako, nemalo je onih koji su ovih dana trajanja prinčevski turneje Balkanom primijetili da je upravo Engleska učinila previše toga da naruši mir koji je vladao u bivšoj Jugoslaviji i o čijem održanju sada toliko na sva usta govori.

Ako znamo sve ove činjenice, iz bliže i dalje prošlosti, a pritom se sjetimo poučne maksime, čije autorstvo pripisuju Mahatmi Gandhiju, da “ako na dnu mora vidite dvije ribice kako se svađaju, znajte da je engleska podmornica u blizini”, jasno je da Britanija nešto sprema.

Očuvanje poretka (u uspostavljanju)

Današnja Europa jeste (ekonomski) Njemačka, ali kad kažemo Zapad prije svega mislimo na Ameriku i Britaniju, pa da ne bude zabune što pišemo o Engleskoj, spominjemo Bruxelles, a mislimo sveukupno na Zapad. Također, bitna napomena, ma koliko sad neki primjećivali kako se, kao, Britanija ponovno vraća na Balkan, istina je da ona s njega nikad nije ni odlazila.

Za konačni odgovor na pitanje što, dakle, želi Engleska, vratit ćemo se u 19. stoljeće. Naime, tada je na prostoru današnjih Sjedinjenih Država konjanik (bijelac) koji prvi stigne do (od bijelaca) nezauzete zemlje osvoji bijelu zastavicu i tako dobivao pravo vlasništva nad tom zemljom. Ovaj primjer spominju mnogi opisujući prvobitnu akumulaciju kapitala.

Osvajanjem štapa za bijelom zastavicom, dotični konjanik suštinski kaže: “Moje!” A da bi ostalo njegovo, moraju uslijediti zakoni. Dabome, nema zakona prije vlasništva, već poslije. Očuvanja radi.

E, pa slično je i sa Balkanom. I danas, naime, vrijedi geopolitička utrka u osvajanju bijelih zastava i zauzimanju – ne, prvenstveno, teritorija – već utjecaja nad teritorijima. Kad imate utjecaj nad teritorijima, lako ćete akumulirati kapital. Nakon toga slijede zakoni koji sve to učinjeno treba zaštititi od nekih drugih koji bi, u perspektivi, iznova osvajali bijele zastavice.

Te zakone obrane uspostavljenih interesa danas Britanci (čitaj West) nazivaju – pomirenje.

Dakle oni, kao da kažu, mi svo ovdje (na Balkanu) da zacementirmo našu sferu utjecaja. Pa ako nećete milom ili ako ne može milom, onda ćemo vam instalirati sukobe. Kad vas rasparčamo, onda ćemo to ozakoniti i tražiti da se ljubite.

Pošto prvobitna akumulacija Balkana još nije završena, izjave princa Charlesa samo su najava onoga što treba uslijediti, ali tek kad na Zapadu u potpunosti budu sigurni da su ogradili svoj utjecaj.

Zato Zapad tjera Balkan da napravi (možda i fizički) otklon od Istoka, zato konstantno inzistiranje za uvođenje sankcija Rusiji ili za ulazak u NATO, dok Rusija s druge strane ne tjera zemlje Balkana protiv Europske unije i jedino je protiv širenja NATO-a. Ali kao relikta Hladnog rata, i ne nauštrb NATO-a, već zbog obrane Rusije, jer je to širenje upravo protiv Rusije.

Prinče, sretan put kući. Čuli smo Vaše lijepe poruke. Mir na Balkanu će biti održan. Još više ako se Vaši ne budu miješali.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Za 100 godina nestat će devet država. Pročitajte koje su to države
CLIFTON ZOVE NA UZBUNU: Prvi put u 35 posljednjih godina biznis u Americi umire više nego što se rađa

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,

reklama